Ukrajina chce za anexi Krymu zažalovat Rusko u mezinárodního soudu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes nařídil kyjevské prokuratuře připravit žalobu na Rusko k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu. Oznámila to agentura Interfax. S odvoláním na názory expertů premiér prohlásil, že nedávný projev prezidenta Vladimira Putina o anexi Krymu vykazuje známky porušení mezinárodního práva. Rusko Jaceňukovy kroky odmítlo komentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk | Zdroj: Reuters

Putin otevřeně promluvil o okolnostech ruského záboru v dokumentárním filmu, který o víkendu vysílala ruská televize.

V rozporu se svými loňskými projevy přiznal, že referendu o připojení Krymu k Rusku předcházela ruská ozbrojená intervence. Zapojeny do ní byly oddíly ruské námořní pěchoty a agenti vojenské rozvědky GRU. Moskva prý byla rovněž připravena uvést do pohotovosti své jaderné prostředky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právní pozadí chystané žaloby Kyjeva na Rusko přiblížil Pavel Šturma z Katedry mezinárodního práva PF UK

Putinovy výroky podle Jaceňuka podrobili expertíze kyjevští právní odborníci. „Došli k závěru, že prezidentova slova vykazují příznaky porušení mezinárodního práva. Jde o přímé příkazy k anexi Krymu a k provedení vojenské intervence proti Ukrajině,“ řekl premiér.

Na základě těchto závěrů dostaly ministerstvo zahraničí a generální prokuratura pokyn vypracovat žalobu na Rusko k haagskému soudu.

Rusko dnes Jaceňukův krok odmítlo komentovat. „Neznáme podrobnosti, nemůžeme k tomu nic říct,“ uvedl pro Interfax kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Ukrajinská tajná služba SBU dnes oznámila, že shromáždila tři svazky důkazů o zločinech proti lidskosti, kterých se údajně dopustili separatisté na východě země. I tento materiál má být podkladem pro podání žaloby v Haagu.

Důkazy prý mimo jiné svědčí o lékařských pokusech na vězních a o brutálních popravách. Podle listu Ukrajinska pravda se důkazy zakládají na výpovědích osvobozených ukrajinských zajatců.

Podle vedoucího katedry mezinárodního práva z Právnické fakulty Univerzity Karlovy a zároveň člena Komise OSN pro mezinárodní právo Pavla Šturmy to však s případnou žalobou na Rusko není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

„Mezinárodní trestní soud v Haagu je stálý mezinárodní trestní soud, který není kompetentní k tomu, aby soudil státy za porušení mezinárodního práva, ale aby rozhodoval o konkrétní trestní odpovědnosti osob, které se dopustily některých zločinů podle mezinárodního práva, jako jsou válečné zločiny, genocida nebo zločiny proti lidskosti,“ poznamenal Šturma.

K tomu je potřeba prokázat zločiny a odpovědnost konkrétních lidí, ale i o to, aby byla uznána jurisdikce soudu. Jenže ani Ruská federace, ani Ukrajina nejsou smluvními stranami Římského statutu.

„Což je základní podmínka pro to, aby vůbec mezinárodní trestní soud mohl rozhodovat o případných zločinech spáchaných občany těchto států nebo na jejich územích,“ poznamenal Šturma.

Krym | Foto: ČTK

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme