Detektivky, sci-fi i dětské knížky. Velký knižní čtvrtek přináší na trh 15 novinek

V regálech českých knihkupectví dnes přibude hned patnáct nových titulů naráz. Je totiž Velký knižní čtvrtek. Jde o projekt, který dvakrát ročně vybírá to nejlepší, co nakladatelé nabízejí. V jeden jediný den pak na pulty přímo z tiskárny přináší detektivky, sci-fi nebo třeba dětské knížky. Dnešní porce novinek je už sedmým takovým výběrem a čtenářům přehledně nabízí to nejzajímavější čtení na jaro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malý čtenář

Malý čtenář | Foto: Fotobanka RGBStock

Letošní Velký knižní čtvrtek přinese rekordní počet titulů. Ve vůbec prvním ročníku v roce 2011 to bylo jen deset, později se počet ustálil na dvanácti. Tentokrát jich bude hned patnáct. Sami organizátoři říkají, že si jen stěží dokázali vybrat ty nejzajímavější knihy.

„Máme tady takový poradní sbor, vybírá ho Kosmas, oslovíme nakladatele, sejde se nám nějaká kolekce titulů a z nich vybíráme finální kolekci. Není to vždycky úplně jednoduché, jsou atraktivní tituly, které musíme vyřadit,“ popisuje proces výběru zástupce pořadatele Ctirad Fuchs.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velký knižní čtvrtek přináší na trh 15 novinek, co si dnes můžou v knihkupectví vybrat, zjišťovala Klára Fleyberková

Tentokrát se do výběru vešlo víc zahraničních knih. Mezi nimi třeba román německého autora Charlese Lewinského nazvaný "Geron". Autor v něm vypráví životní příběh slavného německého herce a režiséra židovského původu, který byl nacisty transportován do terezínského ghetta.

Vedle něj ale na Velký knižní čtvrtek vyjde třeba i řada dětských knih jako ztřeštěný román Adama Rexe Konečně doma, který má i novou filmovou verzi, nebo světový bestseller Lois Lowryové Spočítej hvězdy.

„Určitě bychom nechtěli, aby se nám sešlo 12 nebo více skvělých detektivních románů, protože je to jakýsi předvýběr pro zákazníky. Takže se snažíme, aby si tam každý našel to svoje,“ říká Ctirad Fuchs.

České knižní novinky

Výraznou pozornost si ale zaslouží i české novinky. Jednou z největších událostí tohoto knižního čtvrtku je nepochybně nový titul historika Jiřího Padevěta, který vyhrál loňskou cenu Magnesia Litera. Ten se tentokrát zaměřil na násilnosti nacistů páchané na civilním obyvatelstvu v roce 1945.

Zaujme určitě i knížka Petry Soukupové Pod sněhem. Ta se znovu zabývá rodinnými vztahy, které autorku zajímají dlouhodobě.

Velký knižní čtvrtek představí i novou knihu Petry Soukupové Pod sněhem

Číst článek

„Necítím se dost vzdělaná a s takovým přehledem na to, abych mohla psát o nějakých společenských problémech. Ale stejně si myslím, že důležitější jsou ty bližší vztahy, než abych řešila třeba dobu, ve které žijeme,“ říká Petra Soukupová.

Vedle románu Pod sněhem se dnes na pultech objeví taká například povídky Petra Janečka, dětská knížka písničkáře Jiřího Dědečka a Emmy Pecháčkové nebo krimi román Mackaye Malcolma.

Velký knižní čtvrtek | Foto: Český rozhlas

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme