O povinnosti mít v každém bytě měřič tepla se bude rozhodovat v Senátu

Senátoři projednají způsoby, jak měřit a účtovat teplo v domech a bytech. Novela zákona o hospodaření energií upravuje hlavně povinnost instalovat měřiče tepla. Řešit se bude i způsob, jak náklady za teplo vyúčtovat například vlastníkům bytů v rámci jednoho domu a bytového družstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topení - regulace teploty

Topení - regulace teploty | Foto: Ladislav Bába

Povinné měřiče tepla ve všech bytech a bytových domech. To je podle senátora a předsedy výboru pro územní rozvoj Miloše Vystrčila z ODS věc nad rámec požadavků Evropské unie.

„A ještě jsme to více ztížili našim majitelům bytových domů i nájemcům. Protože my jsme jim řekli, že všude budou muset mít měřiče tepla a neřekli jsme jim, že pokud prokážou to, že pro ně není efektivní měřiče instalovat, tak to dělat nemusí,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátoři budou schvalovat novelu zákona o hospodaření energií, stanoví povinnost instalovat měřiče tepla. Podrobnosti zjišťovala Lenka Jansová

Miloš Vystrčil navíc varuje, že tato měřidla jsou nepřesná. Můžou prý zaznamenat až stoprocentní rozdíl ve srovnání se skutečnou spotřebou.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD ale varoval, že za odstranění povinnosti ze zákona by mohla Česko postihnout Evropská komise. Mládek slíbil, že se pokusí vyjednat v Bruselu výjimku.

„Ale pak je důkazní břemeno na nás. Musíme udělat podrobnou studii, která zdůvodní, že postup bude jiný než je obvyklé v jiných zemích Evropské unie a to může trvat až rok,“ upozorňuje ministr.

Novelu, podle které řada nemovitostí nebude muset nutně mít takzvaný energetický štítek, senát asi schválí beze změn. Norma počítá s tím, že jejich majitelé budou potřebovat štítek jen v případě prodeje nebo pronájmu.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme