Protikorupční policie zasahovala na MMR, zajímá se o IT zakázku

Protikorupční policie dopoledne zasahovala na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR). Podle šéfky resortu Karly Šlechtové detektivové chtěli získat důkazy o údajně předražené IT zakázce za víc než jednu miliardu korun. Kvůli vyšetřování si policie vyžádala i podklady k auditu, který v úřadu právě provádí ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Policisté se zajímají o informace k zakázce na monitorovací systém MS2014+, který by měl evidovat všechny evropské dotace v období 2014 až 2020," řekla ČTK Šlechtová bez dalších podrobností.

Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej zásah potvrdil, konkrétní důvody upřesnit nechtěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta se na audit na MMR ptal moderátor Tomáš Pavlíček

„K této věci můžu sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení v rámci jedné věci, kterou se zabýváme. Nicméně více informací v tuto chvíli poskytovat nebudeme,“ uvedl na dotaz Radiožurnálu.

Mluvčí resortu Veronika Vároši informovala, že úřad poskytuje maximální součinnost při vyšetřování.

Audit monitorovacího systému si vyžádal Brusel

Audit, na jehož základě policie na MMR zasahovala, si vyžádala u ministerstva financí Evropská komise.

„Evropská komise před schvalováním nových operačních programů dala několik podmínek a jednou z podmínek pro operační program Technická pomoc bylo právě vykonání tohoto auditu,“ řekl Radiožurnálu náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

MF podle jeho slov nepodalo v této věci žádné trestní oznámení, policisté se na ministerstvo minulý týden sami obrátili s žádostí o informace.

„Minulý týden si vyžádala podklady k auditu samotnému. My tu zprávu máme hotovou od konce minulého týdne, takže ty věci policie od nás dostala,“ uvedl Wagenknecht.

„Obsah auditní zprávy nemůžeme v této fázi jakkoliv komentovat, protože se ještě může nějakou formou posunout dál, pokud by k ní byly nějaké relevantní připomínky ze strany ministerstva pro místní rozvoj,“ vysvětlil.

Tesco SW předražení zakázky odmítá

Zakázku na monitorovací systém za více než miliardu korun v minulých letech získaly firmy Tesco SW a Datasys. To, že by byla zakázka předražená, zástupce firmy Tesco SW Tomáš Jelínek odmítl.

„Tesco SW dlouhodobě spolupracuje s policií na prošetřování zakázek na ministerstvu pro místní rozvoj, protože to vnímá jako svou povinnost,“ řekl Jelínek Českému rozhlasu.

„A co se týká spekulací kolem předraženého monitorovacího systému, tak to je naprosto absurdní, protože společnost Tesco SW vysoutěžila aplikaci monitorovacího systému ve veřejném výběrovém řízení, které bylo otevřeno všem, a Tesco SW nabídlo nejnižší cenu,“ doplnil.

Ministerstvo pro místní rozvoj v minulosti čelilo kritice kvůli předchozímu systému MSC2007+, který kvůli porušení zákona odmítla Evropská komise proplatit. Stamiliony tak šly ze státní pokladny.

V souvislosti s ministerstvem pro místní rozvoj se na začátku letošního roku psalo také o obvinění bývalého ředitele odboru na ministerstvu Vladislava Kovala. Ten si údajně řekl o úplatek od firmy, která s resortem spolupracovala. Ministerstvo na něj podalo trestní oznámení.

ČTK, ČRo, mta, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme