Útok na turisty v Tunisu spáchali džihádisté, vláda zveřejnila jejich jména

Tuniské úřady zveřejnily jména střelců, kteří ve středu zaútočili na parlament a muzeum v hlavním městě. Zatím se ale neví, zda náleželi k nějaké skupině. K teroristickému činu, při němž zemřelo nejméně 23 lidí, se dosud nikdo nepřihlásil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté před budovou parlamentu v Tunisu

Policisté před budovou parlamentu v Tunisu | Zdroj: Reuters

Yassine Laabidi a Hatem Khachnaoui byli podle místních úřadů džihádisté z Tuniska.

Zpravodajci zatím žádné napojení mužů na teroristickou organizaci nezjistili. Laabidi prý byl už dříve v hledáčku tuniských tajných služeb, o jeho plánech se ale nic nevědělo.

Tuniská vláda se nyní snaží ve spolupráci s dalšími státy zjistit o útočnících víc. Dva až tři komplicové střelců jsou stále na útěku a policie po nich pátrá.

Dva přibližně dvacetiletí atentátníci podle svědků vytáhli před muzeem Bardo v centru města kalašnikovy a začali pálit do lidí, kteří vystupovali z autobusu na parkovišti.

Turistický autobus, který se stal v Tunisu terčem střelby | Foto: Reuters

Agentura Reuters dnes s odvoláním na tuniské ministerstvo zdravotnictví oznámila, že počet obětí útoku stoupl na 23. Mezi mrtvými je podle tohoto zdroje 20 zahraničních turistů a tři Tunisané.

Agentura AP však hovoří o 18 mrtvých cizincích a pěti občanech Tuniska, k nimž řadí také dva atentátníky. Zranění utrpělo víc než 40 lidí, stav některých je vážný.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek oznámil, že mezi oběťmi není žádný Čech. Mrtví turisté pocházeli z Itálie, Francie, Polska, Austrálie a dalších zemí.

K akci se zatím nepřihlásila žádná skupina. Tuniská vláda ji označuje za teroristický útok na tamní ekonomiku, která se neobejde bez turistů. Premiér Habíb Síd jim slíbil zvláštní ochranu.

Při útoku na budovu parlamentu v Tunisu zemřelo nejméně osm turistů. | Foto: ČTK

Martin Hromádka, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme