Ministerstvo radí Michalákové, jak postupovat v případu odebraných dětí

Stát se snaží pomoci Evě Michalákové v boji o děti, které jí odebraly norské úřady. Posun v případu potvrdil Českému rozhlasu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Stát prostřednictvím Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí adresoval norské advokátce Evy Michalákové výzvu s několika doporučeními, jak v případu dál postupovat.

„Jednak jde o udělení plné moci Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí k nahlížení do spisu, který vedou norské úřady péče o dítě ve věci týkající se Davida a Denise Michalákových,“ popisuje Habáň a pokračuje:

„Dalším doporučením je například vznést formální požadavek na zajištění co nejčastějších styků obou chlapců a také, aby norským úřadům písemně sdělila požadavek na zajištění výuky českého jazyka obou chlapců.“

Právníci Evy Michalákové berou podle advokátky Dory Bokové doporučení vážně. Už poslali písemnou žádost, aby se chlapci učili česky.

„Dříve slibovali, že děti se budou česky učit. Říkali, že o tom jednají, ale skutek utek, takže uvidíme, jakým způsobem budou reagovat na písemnou žádost,“ upřesňuje Boková.

Pozitivní posun prý vidí v tom, že matka už může na schůzkách mluvit s jedním ze synů česky.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme