Tunisko se po útoku obává odlivu turistů. Poškodil by tamní ekonomiku

Tuniská vláda slíbila, že zajistí ochranu turistů ve své zemi. Při teroristických útocích v hlavním městě Tunisu zahynulo nejméně 23 lidí, většinou právě cizinců, kteří si v zrovna prohlíželi umělecké sbírky v národním muzeu. Úřady vraždění připisují radikálním džihádistům a mluví o útoku na jeden z pilířů tamní ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunisko - Ilustrační foto.jpg

Tunisko - Ilustrační foto.jpg | Foto: Creative Commons Attribution-NonComercial 2.0 Generic

Informace o tom, jestli cílem útoku byli skutečně turisté, jsou zatím nejasné. Útočníci primárně chtěli vpadnout do parlamentu, až poté, co se jim to nezdařilo, vtrhli do muzea. Původním cílem proto mohla být i politická reprezentace.

V Tunisku je na cestovním ruchu závislý asi milion lidí a případný odliv turistů by proto poškodil celou zemi.

Češi mají na Blízkém východě nejraději Egypt, kam každoročně přicestuje asi 330 tisíc z nich. Následují Turecko a nově i Spojené arabské emiráty. Další oblíbenou destinací je s odstupem Tunisko.

„Po arabském jaru byl významný pokles kromě Turecka, které se v podstatě stalo náhradou Egypta a Tuniska. Ale poslední dva roky je velmi významný nárůst u všech tří destinací,“ popsal místopředseda Asociace českých cestovních kanceláří Jan Papež.

Vliv terorismu na turismus

Vývoj se týká nejen Čechů. Podle informací pobočky OSN pro cestovní ruch například v Egyptě počet turistů loni celkově rostl. Podle Jana Papeže momentální situace v zemi ovlivňuje jejich rozhodování.

„Strašně je důležité to, jestli se jedná o trvalejší politický problém, nebo o jednorázovou záležitost. Také zda turisté byli cílem toho teroristického činu, nebo zda šlo o náhodu, že byli právě přítomní nedaleko.“

Místopředseda Asociace českých cestovních kanceláří dodal, že v případě nebezpečí samy cestovní kanceláře program upraví tak, aby klientům žádné riziko nehrozilo. Jejich bezpečí je totiž v zájmu cestovních kanceláří i cílových zemí.

Útok na turisty v Tunisu spáchali džihádisté, vláda zveřejnila jejich jména

Číst článek

Lidé by si ale přesto měli před cestou získat maximum dostupných informací, ať už ze zpravodajství, nebo na webu ministerstva zahraničí. Současně by neměli propadat přehnané panice.

„Před pár měsíci se to stalo i v Paříži. Může se to stát kdekoli. Lidé taky nepřestali cestovat do Paříže, to bychom udělali ještě větší chybu,“ připomněl Tunisan a předseda představenstva cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr.

Obecně se dá říct, že cílem teroristů je právě rozšíření strachu a potažmo poškození ekonomik cílových zemí.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme