Pythagorova věta je náš objev, vzkazují indičtí nacionalisté

11. srpen 2015

Mysleli jste si, že letadlo poprvé postavili bratři Wrightové na začátku 20. století? Nebo že autorem pověstné věty o poměru stran v pravoúhlém trojúhelníku je Řek Pythagoras? Nebo že umělé oplodnění a transplantace orgánů jsou výdobytky posledních desetiletí?

Indičtí nacionalisté by se vám možná vysmáli a odkázali vás na staré náboženské texty - v nich je tohle všechno prý dávno popsané. Byly by to spíš úsměvné kuriozity, kdyby podobné výroky nevycházely například z úst indického premiéra Narendry Módího.

„Věda a technologie pomáhají v boji proti chudobě, šíří prosperitu, bojují proti hladu a nemocem, zlepšují zdraví a dávají našim dětem větší šanci na lepší život,“ těmito vzletnými slovy na začátku letošního roku zahajoval indický premiér Narendra Módí 102. ročník Indického vědeckého kongresu.

Ozdobily přednášky špičkových odborníků z Indie i z celého světa a nechyběli mezi nimi nositelé Nobelovy ceny. Největší emoce vzbudila přednáška, která k této špičce vůbec nepatřila. Ovšem do Módího pojetí vědy by se přesto spolehlivě vešla. Nesla název „Starověká indická letecká technologie" a pronesl ji vysloužilý plukovník indického letectva Ánand Bodas.

Mytologie nebo věda?

Bodas v ní předestřel svoje poznatky o letadlech, která údajně používali starověcí Indové. Detailně popsal rozměry létajících strojů, rozložení desítek motorů, letové vlastnosti i jejich schopnost meziplanetárních letů. Plodný spisovatel popsal ve svých předcházejících knihách i speciální stravu pilotů, která se měla skládat hlavně z různých druhů mléka.

Indický premiér Nárendra Módí

Knížky a články podobných indických Dänikenů o starověkých létajících strojích, laserových zbraních, pokročilé chirurgii nejsou nic nového. Nové a pro mnoho Indů znepokojující je, že tyto hlasy získávají stále víc prostoru ve veřejné debatě, v politice a ve školství a jak ukazuje uvedený příklad, našly si cestu i na nejprestižnější vědeckou konferenci v celé Indii.

Nedá přitom mnoho práce ukázat, že například Bodasovy teorie nemají se skutečnou vědou nic společného. „Letadlo je dopravní prostředek, který cestuje vzduchem z jedné země do druhé, z jednoho kontinentu na jiný, z jedné planety na jinou."

Detaily o starověkém letectví Bodas údajně vyčetl z véd, tedy z nejstarších indických literárních památek, které označuje za 7 tisíc let staré. Nejen že indologové připisují védám poloviční stáří, ale žádný z odborníků nikdy podobné senzační odhalení - a zkoumány byly a jsou skutečně zevrubně.

Není divu, jsou to náboženské hymny, které se zabývají především rituálním uctíváním božstev. A těžko si představit texty, které by byly leteckým manuálům vzdálenější.

Létající vozy nejsou v pozdější starověké indické literatuře věcí neznámou, ale nemáme žádný důvod k domněnce, že by jejich existence sahala i za hranice mytologických představ.

Hinduistický bůh Ganéša v indickém brihadeeswararském chrámu

Jiný názor ale má ministr informací a vysílání Prakáš Džavadékar. Jako jeden z hlavních hostů Bombajské konferenceřekl, že „vědecká komunita by měla hojně využívat staré indické texty a s jejich pomocí zlepšovat svět."

První plastická operace: přišít na lidské tělo hlavu slona

A přisadil si i ministr pro vědu a technologie Harš Vardhán, který zkoprnělým vědcům na kongresu oznámil, že Pythagorovu větu ve skutečnosti objevili starověcí Indové a tuto znalost pak předali Řekům.

Když poprvé vyšlo najevo, že na Indickém vědeckém kongresu vystoupí plukovník Bodas, vznikla petice proti tomu, aby organizátoři poskytovali prostor a zdání důvěryhodnosti a legitimity pseudovědeckým teoriím. Podepsaly ji stovky vědců, ale marně, přednáška se stejně konala.

Dalo by se nad tím mávnout rukou, ale jak upozorňují autoři petice, není to ojedinělý případ a úzce souvisí s indickou politikou.

„Můžeme být hrdí na to, čeho naše země dosáhla v oblasti medicíny. Když čteme o Karnovi a zamyslíme se nad tím, co se o něm Mahábháratě říká, zjistíme, že se nenarodil z mateřského lůna. To znamená, že v té době existovala genetika a znali kmenové buňky. Podívejte se na plastickou chirurgii, možná první takovou operací na světě bylo přišít na lidské tělo hlavu slona. Tak vznikl Ganéša."

Zlatý chrám v indickém Amritsaru

To je část z projevu samotného indického premiéra Naréndry Módího, který pronesl loni na podzim při otevírání zrekonstruované nemocnice v Bombaji. Karna je legendární hrdina ze starověkého eposu Mahábhárata a Ganéša je známý bůh se sloní hlavou.

„Je mnoho oblastí, k jejichž rozvoji naši předci obrovským způsobem přispěli. Jsme země, která kdysi měla všechny možnosti, a musíme se snažit, abychom je znovu získali."

Podobné výroky pronášel Naréndra Módí jako hlavní ministr státu Gudžarát, teď je pronáší z postu premiéra, kam ho loni vynesl fenomenální volební úspěch strany BJP, které je členem a která vytvořila jednobarevnou vládu.

BJP jsou hinduističtí nacionalisté, kteří neváhají k politickým cílům využívat a zveličovat zásluhy starých Indů. Mnoho kritiků upozorňuje, že podobné excesy nejsou náhoda, ale součást promyšlené strategie hinduistických nacionalistů.

Indická  řeka Jamuna

Skýtají potenciální nebezpečí pro sekulární charakter Indie a pro početné náboženské menšiny, které jsou cílem násilných útoků i bez toho, že by se někdo snažil získat politickébody. Jiní naopak argumentují, že BJP se pouze snaží tímto způsobem pozvednout a sjednotit národ.

Jenže, co je v pojetí hinduistických nacionalistů národ? Dají se základy národní hrdosti budovat na podobných pseudovědeckých teoriích? A neskrývají tyto kroky skutečně nebezpečí pro indické muslimy a křesťany?

autoři: onh , sch
Spustit audio