Jiří Leschtina: Americký konvoj bude demonstrací síly. No a co?

19. březen 2015

O tom, že demonstrativní průjezd konvoje amerických obrněnců naší zemí vzbudí poprask mezi tuzemskými komunisty, putinovci a všelijakými antiamerickými pomatenci, nemohlo být pochyb.

Zcela podle očekávání se ozval předseda komunistů Vojtěch Filip: „Co to má vlastně znamenat? Je to provokace?“ táže se ostentativně.

Z pohledu komunistů to je provokace nesporná. Vůči všem těm soudruhům, kteří v době tak zvaného dočasného pobytu sovětských vojsk skandovali na stranických schůzích a shromážděních - Sovětský svaz, mírová hráz!

Jaksi už navenek nepřipouštějí, že doba je zaplaťpánbůh jiná a vstup amerického vojenského konvoje na naše území musela povolit vláda. Na rozdíl od sovětských konvojů, kteří k nám v osmašedesátém vtrhly bez vědomí vlády, jejíhož premiéra a další představitele státu okupanti odvlekli do Kremlu.

Čtěte také

Mezi kritiky amerického konvoje nemůže chybět prezidentův fámulus a předseda Strany práv občanů Jan Veleba, který to označil za zbytečnou demonstraci síly. K němu se dost nečekaně zařadil místopředseda sněmovny a přední lidovec Jan Bartošek, jenž považuje obrněný putovní konvoj za zbytečné gesto.

K tomu dodejme: Ano, jde o demonstraci síly. Ale zbytečnou? To jistě ne. Spíš se ptejme, zda nepřichází až příliš pozdě a není až příliš symbolická.

Protože jakou demonstrací síly je dlouho dopředu avizovaný konvoj o pěti stech mužích, proti demonstraci síly při bleskové prověrce bojeschopnosti čtyřiceti tisíc vojáků, kterou tento týden nařídil Putin?

Náčelník Generálního štábu Petr Pavel k úmrtí čtyř českých vojáků

Co je čtyřdenní putování sto dvaceti amerických obrněnců Českem proti tomu, že Putin vyslal na Krym ruské strategické bombardéry, které mohou nést jaderné zbraně?

Možná i taková pro NATO nelichotivá srovnání měl na mysli budoucí předseda vojenského výboru Severoatlantické aliance Petr Pavel, když v rozhovoru pro web Aktuálně.cz přišel s přelomovou koncepcí.

Místo budování dalších základen chce pořádat velká desetitisícová cvičení, jimiž Aliance ukáže, že umí rychle reagovat na ruské manévry. „Pokud chceme působit na jakéhokoliv protivníka tak, aby si dvakrát rozmyslel, než si s námi něco začne, musíme také ukázat schopnost reagovat,“ říká Pavel.

Čtěte také

Podle Washingtonu je cílem spanilé jízdy amerických vojáků z Pobaltí do Německa ukázat spojencům v Evropě, že se na zámořské partnery mohou spolehnout. Nic proti takovémuto spektakulárnímu představení.

Ale spíš než upevňovat důvěru vůči spojencům, jde teď o to vyburcovat v evropských politicích odvahu k pádným reakcím na rostoucí imperiální choutky Kremlu.

A právě v dobách, kdy poklesá odvaha státníků, měli by ji dodat jejich vojáci jasným demonstrováním síly a odhodlání k boji. Skutečnost že s tímhle úmyslem míří do čela Aliance český generál, není vůbec špatným rozuzlením pro zemi, jejíž nejvyšší státníci srdnatostí zrovna neoplývají.

Spustit audio