Skanska korupci odmítla. Kam zmizelo 100 milionů korun, ale nevysvětlila

Stavební společnost Skanska dnes v prohlášení odmítla, že by byla zapletena do korupce. Nevysvětlila ale, proč se vzdala nejméně 100 milionů korun. Tato částka měla jít podle tvrzení bývalého auditora Skansky na úplatky. Ke kauze se dnes vyjádřil také premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Považuje prý za zvláštní, že Skanska dosud nezveřejnila dokumenty týkající se problematické zakázky na dostavbu silnice R7.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Most R7

Most R7 | Foto: Skanska

„Připadá mi zvláštní, že zatím nebyla využita cesta zveřejnění všech smluv a všech kontraktů, které se této kauzy týkají,“ řekl dnes premiér Sobotka s tím, že kauzu chce s ministrem dopravy Danem Ťokem řešit na nejbližším zasedání vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavební společnost Skanska dnes ve svém prohlášení odmítla, že by byla zapletena do korupce. Podrobnosti zjišťovala Markéta Chaloupská

Skanska umístila na web jen část smluv. Většinu z nich už ale předtím odtajnil Radiožurnál.

Stavební společnost Geosan Group, která je do kauzy také zapletená, zatím nic zveřejňovat nehodlá.

Předseda představenstva Skansky Stuart Graham dnes také popřel, že ho auditoři informovali o podezření z korupce. Prý by na to razantně reagoval.

Švédští auditoři upozornili na možnou korupci v české pobočce Skansky. Firmě tehdy šéfoval Ťok

Číst článek

Graham ale před týdnem Radiožurnálu přiznal, že Skanska podezření na korupci řešila.

Podezření se týká projektu na výstavbu silnice R7 u Chomutova za 2,2 miliardy korun. Skanska v konsorciu vyhrála výběrové řízení. Měla podíl 71,5 procenta, po dvou letech jej však bez zjevného důvodu zmenšila – převedla ho na dalšího společníka v konsorciu, firmu Geosan Group. V tomto podílu byla výstavba mostu. Společnost Geosan Group most nikdy nepostavila, ale za daleko méně peněz ho postavila společnost Skanska. Podle šéfa vnitřního auditu Anderse Blomqvista mohla být důvodem transakce korupce a ministr Ťok o ní věděl. Rozhovor s Andersem Blomqvistem si lze přečíst zde.

Reportér: Rád bych si ověřil jednu věc. Prověřujeme případ z konce roku 2011. Bylo vám reportováno, že existuje v Česku podezření z uplácení v projektu R7?
Graham: Ano, ano. To nám všechno hlásili a řešilo se to v auditorském výboru.

Mluvčí Skansky Lucie Laňková změnu postoje vysvětlila tím, že se vrcholný manažer spletl.

„Nezměnilo se vůbec nic. Jde pouze o to, že Stuart Graham, jak byl přepaden redaktory po telefonu, předpokládám, tak si v tu chvíli vybavil jinou kauzu, která se týkala České republiky. A to situace v divizi betonových konstrukcí, o které jsme už sami informovali v roce 2013,“ vysvětluje Laňková.

Reportéři Radiožurnálu ale se Stuartem Grahamem mluvili dvakrát, a na korupci se ho ptali dokonce třikrát. V kauze betonových divizí, na kterou se mluvčí odvolává, navíc vůbec o korupci nešlo.

Skanska také odmítá tvrzení bývalého šéfa auditu Anderse Blomqvista, který řekl, že s vrcholným managementem o podezření na korupci mluvil.

Ministr dopravy Dan Ťok | Foto: ČTK

Podle něj o úplatku věděl i současný ministr dopravy Dan Ťok, který to prý několika lidem dokonce přiznal.

Současný ředitel Skansky Roman Wieczorek řekl, že tvrzení auditora o korupci jsou nepodložená. Ministr Ťok také včera odmítl, že by o údajném uplácení věděl:

„Naprosto vylučuji, že Skanska vyváděla jakékoli peníze, protože to není vůbec pravda, a vylučuji ještě víc, že by mohlo jít o peníze na nějaké úplatky. Prostě to je pseudokauza vycucaná z prstu, která nemá s realitou vůbec, ale vůbec nic společného a já jí vůbec nerozumím.“

Bývalý šéf auditorů Blomqvist je ale ochoten své svědectví zopakovat před vyšetřovacími orgány. Kdyby nemluvil pravdu, tak by se sám vystavoval možnému trestnímu stíhání.

Markéta Chaloupská, Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme