Na Olšanských hřbitovech se budou opravovat hrobky, v jedné vznikne i muzeum

Olšanské hřbitovy čeká rekonstrukce za dvanáct milionů korun. Do září chce Správa pražských hřbitovů opravit čtyři hrobky v západní části hřbitova a v plánu je také úprava cest, prořezávání stromů nebo nový mobiliář. Správa na to chce získat peníze z evropských fondů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olšanské hřbitovy v Praze 10

Olšanské hřbitovy v Praze 10 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

V jedné z opravených hrobek by v budoucnu mělo vzniknout malé muzeum.

„Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost dostat se do interiéru stavby, která v minulosti sloužila k pohřbívání a dozvědět se něco o pohřební kultuře 19. století,“ přiblížil ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený.

Současný stav této části Olšanských hřbitovů je dlouhodobě špatný. Hrobky chátrají a hrozí jim zánik. Obnova by měla být hotová do konce letošního září.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané úpravy a opravy na Olšanských hřbitovech se zajímala redaktorka Ludmila Křesťanová

Tato akce není jediná, která je v plánu. Za čtyři miliony korun od pražského magistrátu chce správa podle Červeného opravit také takzvané kaplové hrobky v nejstarší části hřbitova. „Jsou často na hraně své životnosti, protože často nemají střechy nebo mají narušenou statiku,“ uvedl Červený s tím, že restaurovat by se měly i významné náhrobky.

Do konce měsíce pak Správa pražských hřbitovů požádá o další dotaci z EU, která by měla jít na obnovu Olšan, tentokrát na novější část. Tam by měly přibýt nové lavičky či odpadkové koše a upravit by se měly také cesty nebo zeleň.

Tyto úpravy by měly přispět k tomu, aby byl hřbitov, kde se nacházejí hroby řady významných osobností, přístupnější návštěvníkům. O to se správa snaží už několik let. Od roku 2013 mají lidé také možnost adopce hrobů některých významných osobností.

Olšanské hřbitovy jsou s rozlohou více než 50 hektarů největší pražské pohřebiště. Od 18. století tam byly pohřbeny asi dva miliony lidí.

Lída Křesťanová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme