Děti by možná mohly počít i páry stejného pohlaví, zjistili experimentální genetici

Experimentální genetici možná posunuli další zdánlivě nepřekonatelnou hranici. Výzkum kmenových buněk ukazuje, že by mohli mít děti i dva muži nebo dvě ženy. Naznačuje to studie vědců z britské univerzity v Cambridge a Weizmannova institutu v Izraeli, kterou citoval americký časopis Time.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homosexuálové (ilustrační foto)

homosexuálové (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Je skutečně možné přeprogramovat buňku, aby se z ní stala jakoby embryonální, potvrzuje ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR Eva Syková.

„Taková buňka má potenciál být oplodněna nebo vytvořit všechny orgány v těle. Je to ale pouze čistá fantazie, protože to bude velmi těžké,“ dodává Syková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výzkum kmenových buněk ukazuje, že by mohly mít děti i dva muži nebo dvě ženy. Téma přiblížila ředitelka ÚEM AV ČR Eva Syková

Upozorňuje také, že mužům by přesto musela pomoci žena. Kvůli absenci dělohy by nemohli svého potomka donosit. Syková navíc připomíná etické otázky s tím spojené.

„Určitě to nikdo nebude z etických důvodů chtít. Domnívám se, a brzy by takové zákony vznikly, že každé dítě má nárok na to mít rodiče – otce a matku,“ vysvětluje Syková a dodává:

„Oplodnění nebo vznik zárodečných buněk, které by se mohly po nějakou krátkou dobu vyvíjet, asi nebude takový problém. To bychom asi dokázali. Ale jinak celá ta procedura postrádá veškerý smysl.“

Podle ní existují i jiné způsoby, jak můžou mít páry stejného pohlaví děti. Například jeden z páru může mít potomka s partnerem opačného pohlaví.

Anna Jadrná, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme