Litva kvůli konfliktu na Ukrajině obnovuje brannou povinnost

Konflikt na Ukrajině dopadá citelně i na země Pobaltí. Litevský parlament dnes ve zkráceném režimu schválil znovuzavedení branné povinnosti. Zákon má platit minimálně po dobu pěti let, Litevci přitom brannou povinnost zrušili v roce 2008.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litevské síly rychlé reakce (ilustrační foto)

Litevské síly rychlé reakce (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Povinná vojna má trvat devět měsíců a vztahovat se bude na Litevce ve věku od 19 do 26 let.

Ministr obrany Juozas Olekas ve zdůvodnění návrhu uvedl, že doplňování jednotek je v nynější situaci nedostatečné, množství profesionálních vojáků zaostává za potřebami armády.

Návrat povinné vojenské služby je podle něj reakcí na změněnou geopolitickou situaci. „Všichni víme, co se děje na Ukrajině," poznamenal ministr. Pro zákon hlasovalo 112 ze 120 přítomných zákonodárců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Litevský parlament schválil znovuzavedení branné povinnosti. Mluvil o tom litevský novinář Andrius Kunčina

Podle litevského novináře Andriuse Kunčiny události na Ukrajině zmobilizovaly celé Pobaltí a obnovení branné povinnosti podporuje většina Litevců.

„Různé průzkumy a také poznámky lidí, kteří přijíždějí do Pobaltí ze Západu, si všímají toho, že nálada, která v těchto zemích panuje, se z velmi velkého strachu a šoku, který lidé prožívali v prvních stádiích ukrajinského konfliktu, teď přehoupla do takové duševní a morální mobilizace,“ přibližuje litevský novinář.

„Takže jeden z kroků, které se teď podnikly, to je ta branná povinnost, je většinou společnosti vnímána jako něco konkrétního, co konečně můžeme začít dělat. Nejenom donekonečna debatovat o tom, jak se všichni bojíme, že nemáme žádnou šanci se (Rusku) postavit a bůhví, jestli nás NATO přijde zachránit nebo ne. Takže na tuto věc se dívá většinová společnost vesměs pozitivně,“ řekl Andrius Kunčina Radiožurnálu.


Zvětšit mapu

ČTK, Tomáš Pavlíček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme