Olomouc rozjíždí přímé přenosy ze zastupitelstva. Se třemi kamerami i titulky

20. březen 2015

Dnešní jednání olomouckého zastupitelstva už budou moct lidé sledovat v kvalitním živém přenosu on-line na webu města. Videozáznam ale město pořizovat nehodlá.

„Jo, to se na to podívám, jasně,“ přitakává pan Milan s notebookem přes rameno. Někdy se jde na zastupitelstvo podívat. Teď to bude mít přes internet jednodušší.

To Karla Pomahače jednání zastupitelů neláká: „Důležité informace bych se z toho dozvěděl ze zpráv, co vyjdou potom, ale sledovat to naživo to asi nemá význam. To mám lepší zábavu.“

Některé ale jednání zastupitelů zajímá. Zatím si kvůli dopolednímu jednání museli vzít například dovolenou nebo na dálku zasedání sledovat jen skrze amatérský on-line přenos.

Za službu zatím město zaplatí devatenáct tisíc korun. V ceně je generální zkouška a přímý přenos z dnešního zasedání. Pokud se systém osvědčí, radní ho koupí.

Přenos bude propojený s titulkovacím zařízením, takže zastupitele bude pěkně vidět, slibuje sociálnědemokratický primátor Antonín Staněk: „Celkem budou použity tři kamery. Jejich umístění je navrženo tak, že jedna kamera bude zabírat předsednictvo a řečnický pult a dvě kamery, jedna z levé a druhá z pravé strany bude zabírat hlediště. Propojení s tím hlasovacím zařízením umožní natáčení těch kamer. Ty kamery nebudou stacionární, ale budou se natáčet vždycky na toho zastupitele, který s přes ten hlasovací systém přihlásí.“

Už byl nejvyšší čas - říká přímým přenosům zástupce opozice Miroslav Žbánek z hnutí ANO: „Konečně. Už to tady mělo být dávno.“ Kroutí ale hlavou nad tím, že se nepočítá s pořizováním záznamu. Podle radních by byl v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů: „Ty věci tam zaznívají. Každý, kdo přijde, je může slyšet. Zase mi to přijde jako poněkud lichý argument a možná obava některých politiků být příliš slyšet nebo vidět na veřejnosti.“

Žádné „vypípávání„ tedy nebude. Pokud si chtějí lidé zpětně zjistit, o čem zastupitelé jednali a jak hlasovali, najdou vše v písemném záznamu, vzkazují olomoučtí radní.

autor: bam
Spustit audio