Rus podezřelý z vraždy agenta Litviněnka prý nabídl Britům spolupráci

Nečekaný zvrat přineslo soudní vyšetřování smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka v Londýně. Přání svědčit údajně na poslední chvíli projevil Rus Dmitrij Kovtun, tedy jeden ze dvou hlavních podezřelých z Litviněnkovy vraždy. Není ale jasné, jestli k tomu nakonec dojde a zda se skutečně jedná o Kovtuna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Litviněnko

Alexandr Litviněnko | Foto: Hollywood Classic Entertainment

Dobře informovaný deník Guardian nepochybuje o tom, že kontakt s týmem kolem koronera sira Roberta Owena navázal skutečně někdejší bodyguard KGB Dmitrij Kovtun.

Soudním úředníkům údajně napsal, že si přeje být podroben křížovému výslechu ohledně událostí z listopadu 2006.

Sir Owen, který soudní vyšetřování chýlící se k závěru vede, zalitoval, že se ruský státní příslušník nepřihlásil se svým svědectvím dříve.

Alexandr Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a poté pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6. Na podzim 2006 se sešel se dvěma ruskými agenty a tři týdny poté zemřel. Podle dosavadního vyšetřování byl otráven izotopem radioaktivního polonia 210, který byl podle všeho v čaji podaném při jeho setkání s ruskými agenty Kovtunem a Lugovým.

Původně totiž Kovtun a hlavní podezřelý z Litviněnkovy smrti Andrej Lugovoj do Londýna vzkázali, že budou veřejné soudní vyšetřování ignorovat.

Během líčení zazněly přesvědčivé důkazy, že radioaktivní polonium, kterým byl Litviněnko otráven, propašoval do Londýna přes severní Německo právě Kovtun.

Ten by s největší pravděpodobností vypovídal z Ruska prostřednictvím telemostu. Kdyby totiž ze země vycestoval, byl by na základě mezinárodního zatykače okamžitě zadržen.

K případu se vyjádřil také právník Mariny Litviněnkové, tedy vdovy po otráveném agentovi. Podle něj se nedá předpokládat, že by Kovtun z ničeho nic jednal v zájmu objasnění Litviněnkovy vraždy. V případě, že by opravdu vypovídal, je prý potřeba pohlídat, aby jen nečetl výpověď připravenou někým jiným.

V dubnu má soudní vyšetřování pokračovat za zavřenými dveřmi. Probírat se mají informace získané britskými, ale taky třeba americkými zpravodajskými službami.

Z Andreje Lugovoje se mezi tím stal politik. Je poslancem Dumy a často se objevuje na veřejnosti a v televizi. Minulý týden dostal od prezidenta Putina vysoké státní vyznamenání, což si Britové vykládají jako gesto namířené proti jejich vyšetřování a připomínku toho, že Lugovoj má podporu Kremlu.

Jiří Hošek, Zdenka Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme