Ministerstvo varuje před nebezpečnými čínskými hračkami s ftaláty

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečnými hračkami z Číny. Obsahují nadměrné množství nebezpečného ftalátu DEHP. Konkrétně jde o sadu plastového hmyzu a zvířat, plastových kostek a pískacího delfína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sada plastových hraček „INSECTS“

Sada plastových hraček „INSECTS“ | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová upozornila, že uvedené hračky mohou přímo ohrožovat zdraví dětí.

„U čínských hraček je to velmi častý jev, že obsahují vysoké množství ftalátu, který při hře může přicházet do kontaktu s ústy a kůží dětí, tím pádem ho děti mohou v slinách také spolknout. Tato látka konkrétně působí na reprodukční orgány,“ řekla Radiožurnálu Čechová.

Sada plastových hraček "INSECTS" obsahuje mravence, hada, netopýra, štíra, pavouka a pět druhů hmyzu. Hračky jsou baleny do plastového sáčku uzavřeného barevným kartonem s anglickými nápisy. Na karton je nalepena bílá papírová etiketa s různými kódy, piktogramy a nápisy.

V sadě "FUNNY" jsou dvě plastové kostky o rozměrech 10x10x10 centimetrů s barevnými edukačními obrázky na každé straně. Také tento výrobek je balen do plastového sáčku uzavřeného barevným kartonem s anglickými nápisy a na něj je nalepena bílá etiketa.

Sada plastových kostek „FUNNY“ | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Pro děti by mohl být nebezpečný i modrý plastový delfín bílou náprsenkou. Na břiše má nápis Chuang bo Lel. Delfín má otáčecí hlavičku a po zmáčknutí vydává zvuky. Výrobek je balen do plastové síťky, která je uzavřena barevnou papírovou visačkou s obrázky různých zvířat a anglickou informací o zemi původu. Na visačku je nalepena bílá papírová etiketa s chybným českým názvem výrobku.

Pískací delfín „Chuang bo Lel“ | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Martin Hromádka, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme