Kvůli smlouvě s protonovým centrem navrhla policie obžalovat jednoho člověka

Protikorupční policie navrhla obžalovat jednoho člověka kvůli pochybné smlouvě VZP a protonového centra. S největší pravděpodobností jde o exnáměstka ministra zdravotnictví Antonína Pečenku, který byl jediným obviněným v této věci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pečenka údajně zneužil pravomoci veřejného činitele tím, že v pozici nuceného správce VZP uzavřel klíčovou smlouvu bez projednání na ministerstvu a bez výběrového řízení.

Návrh obžaloby potvrdil Českému rozhlasu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

„Kriminalisté našeho útvaru předali státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze spisový materiál, který se týká způsobu uzavření smlouvy o budoucí smlouvě mezi VZP a společností Proton Therapy Centre Czech,“ řekl Ibehej a doplnil:

„Naši kriminalisté navrhli podat obžalobu na jednu osobu, která je trestně stíhána pro pokus k trestnému činu zneužití pravomoci veřejného činitele.“

Trestní oznámení podala před rokem sama VZP. Podle ní je smlouva z roku 2006 neplatná a pro pojišťovnu nevýhodná. Protonovému centru zaručovala na 15 let miliardu korun ročně za léčení 1600 klientů pojišťovny s rakovinou.

David Černý, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme