Lidovci vyzvali Zemana, aby nejezdil na oslavy konce války do Moskvy

Lidovci vyzývají prezidenta Miloše Zemana ke změně rozhodnutí o účasti na vojenské přehlídce v Moskvě. Ta bude letos 9. května připomínat 70. výročí konce 2. světové války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si myslí, že přítomnost prezidenta na přehlídce není vhodná.

„V situaci, kdy právě Rusko porušuje mezinárodní právo, tak aby se hlava našeho státu zúčastnila po boku představitelů KLDR a Číny této vojenské přehlídky, nepovažujeme za vhodné. Přestože se domníváme, že je dobře, aby se uctila památka všech padlých - i z Ruska i z Ukrajiny, z Běloruska a dalších zemí a národů, které se podílely na osvobození naší vlasti,“ řekl šéf lidovců.

Prezident ale podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka své rozhodnutí měnit nebude. „K tomu máme jediné sdělení: Znovu potvrzuji, že se pan prezident 9. května 2015 v Moskvě zúčastní oslav 70. výročí vítězství nad nacismem. Výzvu KDU-ČSL tedy nevyslyší,“ uvedl Ovčáček.

Účast Zemana na ruských oslavách kritizují i TOP 09 nebo ODS. Naopak premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD nemá k odjezdu prezidenta na akci výhrady. Podle Sobotky padlí ruští vojáci za politiku ruského prezidenta Vladimira Putina nemohou.

Věra Pfeifferová, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme