Arktický led mizí, jeho rozloha je nejmenší od roku 1979

Severní ledový oceán zaznamenal nový rekord. Množství ledu tam bylo tuto zimu nejnižší za dobu jeho měření. Sleduje se od roku 1979. Podle expertů může za úbytek arktického ledu zejména neobvykle teplé únorové počasí v některých částech Ruska a Aljašky. Vědci také varují, že významný pokles ledu má vliv na životní prostředí nejen v polárních oblastech, ale na celý svět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledová kra při pobřeží Antarktidy, ilustrační foto

Ledová kra při pobřeží Antarktidy, ilustrační foto | Foto: Licence Public Domain, volné dílo

Vědci pokrytí vodní plochy ledem měří pomocí satelitních snímků a srovnávají údaje z doby, kdy je ledová plocha během zimy na maximální úrovni. Množství ledových ker se podle nich mezi lety 1975 a 2012 snížilo o 65 procent.

Experti upozorňují, že tání ledovců ovlivňuje klima na Zemi a zvyšuje hladinu oceánů. Důsledkem toho mají některá zvířata a rostliny jiné podmínky pro život a tyto změny zase ovlivňují člověka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rekordním ubývání ledu v Arktickém oceánu mluvil Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy

„Současná změna klimatu znamená především celosvětové oteplení, ale to není rovnoměrné a právě v oblasti Arktidy je to oteplení největší,“ říká Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy.

Upozorňuje, že o rekordním odlednění se už mluvilo před dvěma lety. „Jaké to má důsledky, ještě přesně nevíme. Ale soudí se, že jsou velice výrazné na celosvětové počasí. Že to může přinášet právě ty extrémní jevy, jako jsou vlny veder nebo mrazů,“ vysvětluje.

Klimatologičtí experti OSN varují, že pokud bude arktický letní led tímto tempem ubývat, dá se předpokládat, že by mohl v druhé polovině tohoto století zmizet úplně.

„Jsou takové scénáře. Nikdo z toho není nadšený, kromě těch, kteří by tam rádi těžili ropu, což se týká zejména Rusů. Ti se už nějakým způsobem na to připravují,“ upozorňuje Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí UK.

Tomáš Pavlíček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme