Praha chce nalákat více návštěvníků na Výstaviště. Opravy začnou příští rok

Na pražské Výstaviště lákají lidi už jenom kolotoče a stánkaři. Areál je v neutěšeném stavu a dál chátrá, město by chtělo s opravou začít už příští rok. Začít by mělo dostavbou levého křídla Průmyslového paláce, které před sedmi lety shořelo. Náklady na celkovou rekonstrukci areálu by se mohly vyšplhat na jeden a půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstaviště, Incheba

Výstaviště, Incheba | Foto: Filip Jandourek

Hlasitá hudba, stovky blikajících světel a stánky s cukrovou vatou. Takové atrakce přilákají ročně do areálu Výstaviště Praha tisíce lidí. Zatímco historicky významné budovy v areálu nikdo nenavštěvuje.

Podle architekta Martina Stáry z městského Institutu plánování a rozvoje je na výstavišti celá řada objektů, které mají velký potenciál. Jako například Maroldovo panorama Bitvy u Lipan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pražské Výstaviště lákají lidi už jenom kolotoče. Areál chátrá a město to chce brzy změnit. Oprava by měla začít už příští rok

„Většina lidí tam byla naposledy přibližně před 20 lety. Je to asi druhá největší malba v Evropě tohoto typu. Stačilo by málo a mohlo by se to dostat do nějakého trojúhelníku mezi planetáriem, Průmyslovým palácem a samotným Maroldovým panoramatem,“ popisuje Martin Stára.

Výstaviště od začátku letošního roku spravuje akciová společnost města Rozvojové projekty Praha. Ta má rozhodnout, jak se bude Výstaviště rozvíjet a k čemu bude sloužit. Shoda panuje v tom, že by se měl celý areál opravit. K tomu už v roce 2013 připravil návrh Institut plánování a rozvoje.

Průmyslový palác jako víceúčelový objekt

„V dnešní vrtkavé době není dobré se extra specializovat. Bylo by spíš zajímavé vytvořit multifunkční oblast, alespoň v největším objektu, což je Průmyslový palác,“ vysvětluje Martin Stára a dodává:

„V těch okolních objektech více méně zachovat funkce, které tam existují. Myslím hlavně pavilon AVU, lapidárium. Naopak věci, jako je například podmořský svět, jsme vyhodnotili jako ne příliš šťastné rozhodnutí, aby tam byly.“

Na investice do areálu výstaviště město na letošní rok vyčlenilo 111 milionů korun. Celkové náklady na opravu by měly být zhruba 1,5 miliardy.

„Kolik to bude ve výsledku, to ukáže čas. My v podstatě, co se týká každého toho objektu, provádíme detailní analýzu. Ať už z pohledu technicky provozního, jestli by prostředky byly účelně vynaloženy,“ říká předseda představenstva Rozvojových projektů Praha Martin Kala z KDU-ČSL.

Praha chce příští rok začít s dostavbou Průmyslového paláce. Cílem je vytvořit víceúčelový objekt. Historická památka přišla při požáru v roce 2008 levé křídlo.

Výstaviště v Praze - Holešovicích | Foto: Český rozhlas

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme