Půjčky se Čechům prodražují. Úroky z úvěrů jsou vyšší než v jiných státech EU

Půjčky od bank jsou pro české domácnosti méně výhodné než v řadě evropských zemí. Třeba úroky z úvěru jsou pro Čechy výrazně vyšší. Podle odborníků také splácejí půjčku raději kratší dobu, to se jim ale může výrazně prodražit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Spotřebitelský úvěr na několik let s úrokem za necelých 5 procent. Běžná nabídka německých nebo rakouských bank. V Česku se takové možnosti ale lidé nedočkají, nabízený úrok je totiž podstatně vyšší.

Potvrzuje to i srovnání deníku E15. Podle toho vyšla roční půjčku uzavřená během ledna v průměru o polovinu dráž než v zemích se společnou evropskou měnou.

„Lidé si už nedokáží představit, kolik vlastně za takový úvěr zaplatí a kývnou na půjčku, která má nejnižší splátku,“ říká Petr Zámečník ze společnosti Fincentrum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi častěji než lidé v západních státech splácejí spotřebitelské úvěry se zpožděním. Půjčky od bank se prodražují

Ale není to jenom kvůli tomu, že tuzemské domácnosti dávají přednost kratší době splácení před výhodnějším úrokem. Spotřebitelské úvěry jsou bez záruk a zástav, a i to se promítá do jejich vysoké ceny.

„Spotřebitelské úvěry u nás patří k segmentům s nejvyššími maržemi. Pro banky jsou tak nesporně velice zajímavé. Existuje několik objektivních důvodů, proč jsou spotřebitelské úvěry u nás dražší."

„Tím klíčovým je vysoký podíl úvěru v selhání, které u spotřebitelských úvěrů pozorujeme už několik let. To je výrazně vyšší úroveň než v sousedním Německu nebo Rakousku,“ vysvětluje analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Jinými slovy Češi častěji než lidé v západních státech splácejí spotřebitelské úvěry se zpožděním. Nebo dokonce vůbec.

Češi si nejčastěji půjčují na bydlení

Půjčky pro domácnosti jsou přitom stále dostupnější. Úrokové sazby na historických minimech a nízké ceny nemovitostí byly loni jedním z hlavních impulzů pro rostoucí zadlužení domácností.

Největší podíl na tom měly půjčky na bydlení. Stále atraktivnější ale budou i spotřebitelské úvěry.

„Konkurenční boj by měl v příštích měsících přispět k určitému snížení úroků spotřebitelských úvěrů. K tomu snížení by mělo dojít i díky nízké a stále klesající ceně peněz na trhu. Nicméně žádné drama se asi konat nebude,“ říká ekonom Marek Hatlapatka a dodává:

„Průměrné snížení úroku nebude velké, minimálně do té doby, dokud nedojde k výraznému snížení podílu nesplácených úvěrů.“

Počet Čechů, kteří mají nějakou formu úvěru, loni narostl o více než 160 tisíc. Domácnosti si vedle bydlení nejčastěji pořizují nová auta nebo elektroniku.

Jan Beneš, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme