Polští aktivisté plánují blokádu 'silnice smrti'. Vede z Vratislavi do Česka

V Polsku se připravuje blokáda takzvané „silnice smrti“. Aktivisté budou od pondělí do pátku komplikovat provoz na jedné ze dvou hlavních tras do České republiky. Na problémy se musejí připravit řidiči plánující cestu do Vratislavi z Náchoda a Králíků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákladní doprava (ilustrační foto)

Nákladní doprava (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Aktivisté – odhadem jich může být až několik set – budou chodit po přechodu v takových odstupech, aby auta nemohla projíždět. Pustí je jen čas od času.

Naposledy podobně silnici blokovali loni v prosinci. Teď chtějí takovou akci opakovat, a to příští týden od pondělí do pátku, vždy po několik hodin denně. Stejně jako v prosinci se dá očekávat, že se na silnici budou tvořit velké kolony.

Protestem se aktivisté snaží přesvědčit varšavské úřady, aby na téhle trase postavily moderní čtyřproudou rychlostní silnici, která by byla bezpečnější. Vláda s tím zatím ve výhledu do roku 2020 nepočítala, a místní lidé to chtějí změnit.

Na zhruba stotřicetikilometrovém úseku silnice číslo 8 z Vratislavi k české hranici zemřelo jen v posledních deseti letech víc než 300 lidí a víc než 2600 se jich při nehodách zranilo

To jsou vysoká čísla i na Polsko, kde je počet úmrtí při dopravních nehodách v poměru k počtu obyvatel skoro nejvyšší v Evropské unii. Horší to bývá už jen v Rumunsku a někdy v Lotyšsku.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme