V Holýšově by mohl vzniknout druhý pečovatelský dům pro seniory

21. březen 2015

Holýšovská radnice by ráda přebudovala bývalý klub zkrachovalé místní firmy na dům s pečovatelskou službou. Budovu už osm let nikdo nevyužívá. V Holýšově už jeden pečovatelský dům s kapacitou 20 míst. Město ale eviduje dalších 50 žádostí seniorů.

Město čeká jednání s majiteli bývalého klubu, kde bylo později také zdravotní středisko. Radnice by ráda budovu odkoupila. Pokud to nebude možné, bude hledat jiný vhodný objekt. Obří areál, kde se dříve vyráběly díly pro osobní a užitkové vozy, chátrá a jen část je pronajatá jako sklady. Výroba v tomto objektu byla ukončena v roce 2008. Vlastníkem areálu, zarostlé vily naproti a klubu jsou tři různé firmy.

Tovární areál s historickými budovami má bohatou historii. Už na konci 19. století se tam vyrábělo tabulové sklo. Za protektorátu byla sklárna přebudovaná na továrnu vyrábějící protiletadlovou munici. Po válce se podnik orientoval na automobilový průmysl.

Výroba skončila v roce 2008, tehdy tam pracovalo zhruba 300 lidí. Valná hromada pak v únoru následujícího roku rozhodla o zrušení společnosti likvidací a v březnu byl vyhlášen konkurz. Ten ovšem v září 2013 brněnský krajský soudu zrušil, protože firma neměla dostatek majetku pro uspokojení věřitelů.

Na konci 90. let zde německý koncern Daimler začal vyrábět šasi autobusů Mercedes a Setra. Nakonec jeho dceřiná firma EvoBus koupila pozemky ve vedlejší průmyslové zóně a od roku 1999 investovala v Holýšově už přes miliardu korun. V současné době zaměstnává 600 lidí a je tak největším zaměstnavatelem na Domažlicku.

autoři: kos , Štěpánka Zýková
Spustit audio