Na ostravském úseku D1 přibývá policejních honiček, kvůli kradeným autům

Na ostravském úseku dálnice D1 přibývá policejních honiček. Moravskoslezští policisté z dálničního oddělení totiž stále častěji pronásledují řidiče jedoucí vysokou rychlostí v kradených vozech. V rozmezí zhruba jednoho měsíce stíhali hned dva šoféry, kteří v odcizených autech uháněli z Rakouska do Polska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová policejní Octavia splyne s davem. Než rozsvítí světla

Nová policejní Octavia splyne s davem. Než rozsvítí světla | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„S kolegou jsme prováděli dohled nad dodržováním předpisů na dálnici a v úseku, kde je snížená rychlost, nás předjelo rychle jedoucí vozidlo s rakouskou poznávací značkou,“ popisuje Roman Gnida z ostravské dálniční policie.

Policejní hlídka za autem okamžitě vyrazila. Policisté zapnuli výstražné světelné a zvukové zařízení a dali tak řidiči jasný signál k zastavení vozidla. Jenže modrý nápis stop a majáky zloděje zastavit nepřiměly, naopak - přidal plyn a uháněl k polským hranicím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté na D1 na Ostravsku stále častěji pronásledují řidiče v kradených vozech. U jednoho z posledních případů natáčela Jana Jeckelová

„Místy jel rychlostí až kolem 250 kilometrů v hodině. Svou jízdou vážným způsobem ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Mezi nimi používal takzvané myšky. Předjížděl je zprava, zleva,“ říká policista.

Během honičky dostali informace o ujíždějícím řidiči také polští kolegové a začali připravovat posily. Moravskoslezští kriminalisté nakonec vůz zastavili asi 20 kilometrů za českou hranicí. Řidiče pak ale policisté museli ještě honit pěšky.

„Řidič zastavil a dal se na útěk. Běželi jsme za ním asi 2 kilometry. Řidič už pak nemohl a my jsme také doběhli se zbytky svých sil, protože to bylo opravdu rychlý běh,“ dodává Roman Gnida.

Moravskoslezští policisté nakonec řidiče v Polsku zadrželi a předali ho tamním kolegům. Za hranicemi mohou zasahovat díky mezinárodním dohodám.

Vedoucí ostravské dálniční policie Jíří Párta upozorňuje, že případů, kdy řidiči uhánějí vysokou rychlostí s kradenými vozy, na území Moravskoslezského kraje přibývá. Podle něj využívají zloději aut zdejší úsek dálnice D1 jako rychlou spojnicí do zahraničí.

„Dálnice, která protíná Ostravu, je tranzitní komunikací až do Polska. Je tam velký předpoklad toho, že mohou být taková vozidla převážena za hranice,“ vysvětluje.

Jana Jeckelová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme