Baumrtová a Závadová poplavou na závodech v Kodani. Rády by splnily limity pro Rio

Aktuálně dvě nejúspěšnější české plavkyně Simona Baumrtová i Barbora Závadová chystají v těchto dnech shodně první útok na olympijské limity do brazilského Ria. Příští týden zamíří na závody do dánské Kodaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simona Baumrtová získala na MČR ze tří startů zatím tři zlaté medaile

Simona Baumrtová získala na MČR ze tří startů zatím tři zlaté medaile | Foto: Michal Jurman

Simona Baumrtová má s dánským klubem z Aalborgu za sebou společnou přípravu na Floridě, i proto se koncem března vydá na kvalitně obsazené závody právě do Kodaně.

„Je to pro Dány kvalifikace na mistrovství světa. Jsem ráda, že mě pozvali,“ řekla ke svému nadcházejícímu program Baumrtová. V Kodani plánuje startovat v pěti disciplínách, z toho třech znakových. Barbora Závadová zvolila také pět tratí, v jejím případě hlavně polohové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před odletem na plavecké závody v Kodani si se Simonou Baumrtovou a Barborou Závadovou povídal Michal Jurman

„Chci vědět, jak na tom uprostřed sezony budu. Hledali jsme závody během roku, kde bychom se připravili trochu víc. V zahraničí je přece jen trochu větší konkurence,“ vysvětluje svoji volbu Závadová.

V posledních dnech trápí Baumrtovou nachlazení, které si přivezla z posledního soustředění v Plzni.

„Ještě beru antibiotika, ale v pondělí půjdu už plavat. Tělo si asi řeklo, že si potřebuje odpočinout. V Dánsku se i tak pokusím podat maximum. Jsou to ty vrcholnější závody v první části letní sezony,“ říká Baumrtová.

Plavci tradičně mohou plnit olympijské limity mezi prvními sportovci. Kvalifikovat se hned zkraje sezony je podle Závadové hodně důležité. S limitem v kapse se pak lépe připravuje na závěrečnou akci.

„Když se limit zaplave s předstihem, tak to je obrovská úleva. Nemusíte se stresovat limitem a můžete se soustředit na to, abyste zaplaval dobře na olympiádě. S trenérem se soustředíme na to, abychom limity splnili co nejdříve,“ prozrazuje Závadová.

„Vidím to úplně stejně. Je mnohem lepší mít brzo limit a soustředit se na daný vrchol,“ potvrzuje Baumrtová.

Barbora Závadová má na začátku zimní sezóny dost důvodů k úsměvům | Foto: Michal Jurman

Vrcholem plavecké sezóny je letní mistrovství světa v ruské Kazani, které se poplave netradičně na místním fotbalovém stadionu. Závodit mimo bazén pro české reprezentantky ale novinkou nebude.

„Plavecké bazény jsou udělané pro málo diváků. Aby byly velké akce zpřístupněny co nejvíce lidem, tak se bazény na chvíli vystaví v multifunkčních halách. V Kazani jsem byla na univerziádě a kolem toho fotbalového stadionu jsme projížděli. Hodně se těším, vypadal obrovsky,“ je zvědavá Barbora Závadová.

„Pro mě to bude v Kazani premiéra. Univerziády jsem se před 2 roky nezúčastnila. Jsem na to zvědavá a jsem hlavně zvědavá, jak se Rusové s mistrovstvím poperou. Jsou plaveckou velmocí a myslím, že budou velmi dobře připravení,“ doplnila Simona Baumrtová.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme