Po opravách za 450 milionů se otevírá barokní hospital Kuks na Trutnovsku

Jedna z nejvýznamnějších barokních památek v Česku – hospital Kuks na Trutnovsku – po dlouhém čekání změnil podobu. Právě dnes skončí téměř dvouletá oprava za 450 milionů korun. Díky ní získalo sídlo soch Ctností a Neřestí od Matyáše Brauna nové fasády, interiér i zahrady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hospital Kuks

Hospital Kuks | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

„Rekonstrukce se týkala téměř sta procent areálu. Opravdu můžeme říci, že od sklepa až po půdu je hospital v novém a je připravený na sezonu 2015,“ říká kastelán barokního hospitalu na Kuksu Libor Švec.

Opravy od začátku doprovázely komplikace. Kvůli odvolání několika firem proti výsledkům výběrového řízení dokonce hrozilo, že se obnova Kuksu nestihne dokončit včas a tím pádem by propadly evropské dotace. Nakonec se ale vše stihlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V barokním hospitalu na Kuksu na Trutnovsku natáčel Ondřej Vaňura

„Vše se v dobré obrátilo. Dnes si můžeme říci, že rekonstrukce je za námi. Byla historicky zásadní,“ dodává Libor Švec.

85 procent prostředků poskytla dotace Evropské unie, 15 procent stát a Národní památkový ústav.

Na opravě památky se hodně podíleli také restaurátoři. Ti měli hlavně jeden důležitý úkol, odhalit unikátní nástěnné malby z cyklu Tanec smrti, který byl přes 200 let před zraky návštěvníků skrytý. Turisty rozhodně zaujme i fasáda.

Nástěnné malby z cyklu Tanec smrti, hospital Kuks | Foto: Ondřej Vaňura

„Z čelního pohledu je to patrné právě na kostele, který je postaven z pískovce a trochu zesvětlal. Protože nánosy, které tu po léta byly, zmizely,“ vysvětluje správce depozitáře hospitalu Jindřich Kolda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barokní areál na Kuksu se dočkal kompletní obnovy. V Ranním interview Radiožurnálu o ní mluvil Oldřich Pešek z Národního Památkového ústavu

První turisty po téměř dvouleté pauze Kuks přivítá v sobotu 28. března.

„Doufám, že si návštěvníci cestu opět najdou a návštěvnost se opět přiblíží k 80. letům, kdy tu bylo 100 až 107 tisíc návštěvníků,“ uzavírá kastelán Libor Švec.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme