Poláci blokovali silnici z Náchoda do Vratislavi. Chtějí rychlostní komunikaci

Polští aktivisté dnes odpoledne blokovali hlavní silniční tah do Vratislavi. Řidiči, kteří jeli z Náchoda do Polska, se tak museli připravit na zdržení. Protestující požadují, aby polská vláda postavila k české hranici rychlostní silnici, kterou ale zatím kabinet neplánuje. Akce trvala asi dvě hodiny a skončila na žádost policie kolem půl páté odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voleč - Kamiony v centru obce před budovou obecního úřadu a hostince

Voleč - Kamiony v centru obce před budovou obecního úřadu a hostince | Foto: Vlastík Novák

Aktivisté při protestu přecházeli jeden po druhém po přechodu v Kobierzycích nedaleko Vratislavi, přes celou komunikaci rozvinuli transparent a do megafonu vysvětlovali, co chtějí a proč.

Jde jim hlavně o to, aby se po silnici jezdilo rychleji a bezpečněji, a proto žádají, aby úřady postavily čtyřproudou rychlostní silnici. Takové se na jiných místech v Polsku staví překotně, jedna z hlavních spojnic s Českem ale zatím nebyla pro varšavskou vládu prioritou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polští aktivisté blokovali „silnici smrti“ z Náchoda do Vratislavi, chtějí novou rychlostní komunikaci. Z Kobierzyc u Vratislavi se přihlásil Vít Pohanka

Na místě protestu se tvořila poměrně velká zácpa, demonstranti ale projíždějící auta vždy po nějaké chvíli nechali projet. Policisté, kteří na akci dohlíželi, do ní nijak nezasahovali a dohlíželi na to, aby byla bezpečná.

'Silnice smrti'

Silnice z Náchoda do Vratislavi je dvouproudá s dobrým povrchem, ale je zastaralá vzhledem k provozu zejména kamionů, které po ní projíždějí ve velkém počtu. Vede navíc přímo přes vesnice plné přechodů pro chodce, kde lidé včetně dětí místy jezdí i na kole. Statistiky nehodovosti jsou tak děsivé i na polské poměry.

„Provoz na té silnici je velmi hustý, a proto vzniká mnoho nebezpečných situací. Potřebujeme tam rychlostní silnici kvůli bezpečnosti a rozvoji našeho regionu,“ vysvětluje Marcin Kožuchowski, jeden z hlavních organizátorů protestu.

Na zhruba 130kilometrovém úseku silnice číslo 8 z Vratislavi k české hranici zemřelo jen v posledních deseti letech více než 300 lidí a přes 2600 se jich při nehodách zranilo.

To jsou vysoká čísla i na Polsko, kde je počet úmrtí při dopravních nehodách v poměru k počtu obyvatel skoro nejvyšší v Evropské unii. Horší to bývá už jen v Rumunsku a někdy v Lotyšsku.

Volby a publicita

Aktivisté se to snaží změnit a cestu, které se přezdívá silnice smrti, proto budou blokovat tento týden každé odpoledne až do pátku.

„Je to už třetí protestní akce, kterou organizujeme. Předchozí byly jednorázové, teď ale budeme dělat blokády celý týden,“ potvrzuje Marcin Kožuchowski.

Poláci žádají čtyřproudou rychlostní silnici neúspěšně už léta, teď ale mají naději, že úřady přesvědčí, aby se stavbou začaly. Nahrává jim skutečnost, že v Polsku je letos volební rok a na protesty se má přijet podívat přinejmenším jeden prezidentský kandidát, který má šanci na vítězství.

Demonstranti navíc mají velkou publicitu v polských médiích nejen z Vratislavi, a získávají tak i podporu veřejnosti.


Zvětšit mapu

Vít Pohanka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme