V Paříži bojují proti smogu, zavedli takzvanou střídavou dopravu

Ve francouzské metropoli už několik dní zápasí se smogem. Situace se nezlepšila ani o víkendu navzdory tomu, že byla hromadná doprava zdarma. Proto vláda od dnešního dne vyhlásila střídavý provoz automobilů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž zahalil smog

Paříž zahalil smog | Zdroj: Reuters

Dnes mohou do města pouze vozy s lichou poznávací značkou, zítra se sudou. Opatření potrvá tak dlouho, dokud se kvalita ovzduší nezlepší.

„Znečištění se ani o víkendu nezlepšilo, žádná opatření jsme ze strany vlády neviděli, tedy s jednou výjimkou, hromadná doprava byla zdarma. My astmatici máme velké potíže. Co se týče alternativní dopravy, tak to je dobrý nápad,“ říká o opatřeních vlády mladá Pařížanka.

„Jsem kontrolorem ve vlacích TGV, takže znám přínosy tohoto druhy dopravy, navíc jsem alergik, což mi také komplikuje život. Za střídavou dopravu se přimlouvám, myslím, že bychom měli ještě více zvážit jak využít dopravu po železnici,“ tvrdí zaměstnanec francouzských drah.

Policisté budou hlídkovat především při vjezdech do vnitřní Paříže, do města mohou auta i se sudou poznávací značkou, ale ve voze musí být minimálně tři pasažéři. Velmi oblíbená se v těchto dnech stává spolujízda a mnozí Pařížané také využili situace a půjčují své vozy.

Paříž se potýká se silným znečištěním ovzduší od středy. Ve čtvrtek tam naměřili hodnoty znečištění dokonce vyšší než v čínské Šanghaji.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme