Loni v Česku přibylo skoro 26 tisíc lidí. Významný podíl na tom měli přistěhovalci

Počet obyvatel České republiky loni vzrostl skoro o 26 tisíc, celkem tak v zemi na konci loňského roku žilo 10 milionů 538 tisíc 275 lidí. Obyvatel přibylo hlavně kvůli přistěhovalcům, jejichž počet byl loni nejvyšší za posledních šest let. Předběžná čísla o počtu obyvatel zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrat krajanů z Ukrajiny do České republiky

Návrat krajanů z Ukrajiny do České republiky | Foto: Filip Jandourek

V souvislosti se stěhováním ze zahraničí se loni počet obyvatel v Česku zvýšil o přibližně 21 700 lidí.

Z ciziny přišlo loni víc než 41 600 lidí, tedy o zhruba 12 tisíc víc než předloni a nejvíc po roce 2008. Vystěhovaných ubylo zhruba o třetinu na téměř 20 tisíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější statistiku o obyvatelstvu ČR okomentoval Tomáš Fiala z katedry demografie VŠE

V obou směrech migrace převládali Ukrajinci. Mezi přistěhovalci byli dále nejčastěji Slováci a Rusové, mezi odcházejícími občané České republiky a Vietnamu. Občanů České republiky se loni vystěhovalo o asi 800 víc, než se jich vrátilo.

Podle dat ČSÚ se také loni v České republice víc lidí narodilo, než zemřelo.

„Počet živě narozených dětí se podle předběžných údajů v roce 2014 meziročně zvýšil o 3000 na téměř 110 tisíc, jde o nejvyšší počet za poslední čtyři roky. A naopak počet zemřelých byl podle předběžných údajů nejnižší za posledních šest let, a to necelých 106 tisíc,“ přiblížila Českému rozhlasu Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

I tak podle statistiků pokračoval proces stárnutí českého obyvatelstva. „Průměrný věk obyvatelstva vzrostl o dvě desetiny na 41,7 let a vzrostl i podíl seniorů ve věku 65 a více let,“ doplnila Němečková.

Počet obyvatel v Česku 2001 - 2014 | Foto: ČTK

Podle Tomáše Fialy z katedry demografie Vysoké školy ekonomické v Praze demografy čísla o nárůstu narozených a úbytku zemřelých příjemně překvapila, nedá prý však čekat, že by to byl začátek nějakého déle trvajícího trendu.

„Všechny prognózy předpokládají, že počet narozených bude klesat – je to proto, že bude klest počet žen v reprodukčním věku, půjdou tam ty slabé ročníky let osmdesátých a devadesátých, takže narozených bude méně než zemřelých. Tento úbytek bude zprvu kompenzován migrací, a časem se předpokládá, že bude klesat i celkový počet obyvatel České republiky,“ uvedl Fiala.

Statistici také uvádějí, že lidé v Česku loni v porovnání s rokem 2013 častěji vstupovali do manželství a méně často se rozváděli. Sňatků přibylo o téměř 2100 na necelých 45 600 z předloňského nejnižšího počtu od roku 1918, rozvodů ubylo o asi 1100 na 26 800.

Nejčastěji se snoubenci brali v srpnu a pro dvě třetiny novomanželů to byl první sňatek. O rozvod nejčastěji manželé požádali po šesti letech.

Počet obyvatelstva v Česku 2014 podle krajů | Foto: ČTK

ČTK, Pavla Firbacherová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme