Odradit děti od kouření je potřeba včas, upozorňují lékaři. Ideálně před 6. třídou

S prevencí proti kouření je potřeba u dětí začít včas. Ideálně ještě před 6. třídou, kdy řada z nich zakouší účinky nikotinu poprvé. Od září se proto brněnští šesťáci můžou setkávat s lékaři, kteří jim v rámci projektu "Pro školy" vysvětlují škodlivost kouření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Přednáška pracovníků Fakultní nemocnice Brno o kouření se nevyhýbá jak klasickým, tak i elektronickým cigaretám nebo vodním dýmkám. „Vodní dýmka, to určitě znáte, že? Hezky voní… A co si myslíte, je to zdravější kouření s tou vodou, nebo ne?“ ptá se přednášející.

„Ne,“ zní odpověď. Děti přednášku se zájmem poslouchají. Podle koordinátorky programu Moniky Klusákové jsou právě ve správném věku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brněnští lékaři se snaží odradit žáky 6. tříd ZŠ od kouření, v rámci programu pro školy jim přednášejí. Natáčela tam Martina Pelcová

„Program pro školy je určen pro žáky 6. ročníků, protože máme za to, že je to nejvíc riziková skupina, co se týče v tomto věku vzniku závislosti na tabáku,“ vysvětluje.

Aby si nemocnice ověřila, jak je preventivní přednáška úspěšná, nechává děti vyplnit krátký dotazník. Za dva roky se do školy vrátí a dá stejný dotazník letošním šesťákům. Postoje ke kouření srovnají s osmáky, kteří povídání neabsolvovali. Výsledky z dnešního školení jsou nadějné.

„Jmenuju se Ondra, je mi 13 let, a ten program mě spíš utvrdil v tom, že kouření je špatné. Že to nemá žádnou cenu, utratí se za to strašně moc peněz a nic z toho není. Já si to myslel i před tím, nikdy jsem nekouřil, a jsem za to rád. Můj brácha, tomu je už 18 a je takový víc zkažený, už to zkusil. Říkal, že je to blbý. Takže jsem rád, že místo mě to zkusil,“ přiznává chlapec.

Podobně odpovídaly i dívky. „Já jsem Klára, chodím do baletu, a tam je toho strašně moc, ty nervy a tak. Oni si myslí, že jim to pomáhá, a já se jim snažím vysvětlit, že mají určitě přestat.“

Oba žáci navštěvují Cyrilometodějskou církevní základní školu. Tamní ředitelka Pavlína Vojtěchová přiznává, že díky křesťanskému prostředí na škole kouří minimum dětí.

„Myslím, že škola má velkou šanci to ovlivnit, ale je nutné začít ve věku, kdy to dítě to chce slyšet a přijmout tyto informace,“ říká.

„Někdy je to tak, že když maminka dětem něco neustále opakuje, není to přijato tak, jako když přijde někdo cizí. Ale jak to dopadne, je velká záležitost rodiny. A také samozřejmě prostředí, kam se potom děti dostanou, jaké budou mít kamarády a tak dál,“ dodává.

Odborníci v Brně proškolili od září už více než 500 žáků. V budoucnu by projekt rádi rozšířili i mimo jihomoravskou metropoli.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme