Vláda rozhodla v souladu s ústavou, říká právník Wintr k průjezdu vojáků USA

Vláda se rozhodnutím o přejezdu vojáků USA přes území České republiky do sporu s Ústavou nedostala, tvrdí ústavní právník Jan Wintr. Přejezd kolony vojáků kritizují zejména komunisté. Ti prý chtějí přezkoumat, zda přejezd vojáků nelze vlastně vykládat jako pobyt, a zda o něm tedy neměla rozhodnout Poslanecká sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci 2. jízdního pluku při 'Dragoon Ride' v Estonsku

Vojáci 2. jízdního pluku při 'Dragoon Ride' v Estonsku | Zdroj: Reuters

Podle Ústavy vláda rozhoduje o průjezdu ozbrojených sil jiných států. Co je průjezd a co už pobyt, však Ústava vysloveně neříká.

Více se o tom píše v zákoně 310/1999 o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky, kde je formulace, že za pobyt se nepovažuje průjezd ozbrojených sil, „který zpravidla nepřekročí 48 hodin“.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průjezdu vojáků USA mluvili poslanec KSČM Alexander Černý a ústavní právník Jan Wintr

Američané tuto dobu na území ČR překročí – konvoj bude v Česku mezi 29. březnem a 1. dubnem – podle Wintra je však v tomto případě důležité slovo „zpravidla“ a také to, jak vláda průjezd vysvětluje.

„Podle mě věcně to je pořád průjezd, to znamená, že vláda využívá svoji ústavní kompetenci a rozhodla o tomto průjezdu,“ poznamenal Wintr.

„Já jsem četl předkládací zprávu pro parlament, a tam je pěkně popsáno, jak pojedou z Bohumína, přespí ve Vyškově, potom v Praze a pak pojedou přes Rozvadov pryč. A působí to jako průjezd a vysvětluje se to těmi povinnými přestávkami a potřebou tímto způsobem projet, čili z mého hlediska věcně jde o průjezd,“ podotkl Wintr.

Podle něj na to myslel i zákonodárce, když do zákona ono slovo „zpravidla“ dal. „Protože mohou nastat okolnosti, které vyvolají tu potřebu, aby to trvalo tedy o něco déle než 48 hodin, a to je tento případ,“ dodal právník.

Odpor komunistů

Průjezd vojáků kritizují zejména komunisté – jejichž politika je už tradičně naladěná proti USA i proti NATO. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik včera v televizi Prima řekl, že komunisté chtějí nechat průjezd konvoje posoudit ještě svými ústavními právníky. Zejména však komunistům vadí demonstrativní rozměr celé akce.

Američané i česká vláda přiznávají, že průjezd vojáků přes několik států NATO z Estonska do Německa je i symbolický – členové aliance tím v době konfliktu na Ukrajině a vojenských manévrů Ruska dávají najevo svou jednotu.

Vojáci 2. jízdního pluku při 'Dragoon Ride' v Estonsku | Foto: Reuters

Komunisté vystupují proti konvoji v médiích a chystají také protesty, podle místopředsedy poslaneckého klubu KSČM a člena obranného výboru sněmovny Alexandra Černého toho však moc dělat nemohou.

„Já mohu vyjádřit své mínění, že to je nestandardní, že to nepovažuji za rozumné a z politického hlediska pochopitelně zdůrazním, že jakákoli demonstrace čehokoli – v tomto případě to nemohu vnímat jinak než jako demonstraci síly cizí mocnosti, tedy armády Spojených států na našem území – je něco, co v rozbouřené atmosféře střední a východní Evropy přilévá jenom olej do ohně a komplikuje možnost dalšího jednání a uklidnění situace,“ řekl Černý.

Američané s demonstracemi počítají

O tom, co se chystá v Česku, Američané informace mají. S ničím podobným se na své cestě v Pobaltí zatím nesetkali.

„Mluvil jsem s velitelem konvoje, který míří z Litvy. Ten samozřejmě ví, že se něco takového chystá. Říkal, že jsou na to připraveni, ale doufá, že to nakonec všechno proběhne bez problémů a v pořádku,“ řekl reportér České televize Václav Černohorský.

Českem projede celkem 118 vozidel, ve kterých bude 516 amerických vojáků. České hranice překročí v neděli 29. března v Harrachově, Náchodě a Bohumíně.

Vojáci přespí v Liberci, Vyškově a Pardubicích. Pak v Praze-Ruzyni a nakonec v Plzni, kde uctí památku Američanů, kteří západ republiky osvobodili ve druhé světové válce. České území nakonec kolona opustí ve středu 1. března.

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme