Studenti pražské Literární akademie stávkují. Požadují odvolání jednatele

V budově vysoké školy soukromé Literární akademie v Praze se od rána neučí. Studenti a učitelé stávkují kvůli chování jednatele Miroslava Doležala. Ten údajně bezdůvodně odvolal rektora školy Petra Kaňku. Navíc prý neposílá vyučujícím včas platy a žákům neproplácí studentské pobyty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti Literární akademie v Praze požadují odvolání jednatele

Studenti Literární akademie v Praze požadují odvolání jednatele | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Pan jednatel nekomunikuje ani s pedagogy ani se studenty, nepřijímá pozvání na akademický senát, na kolegium rektora,“ řekl Českému rozhlasu student třetího ročníku oboru Literární tvorba Michal Bek a dodal:

„Od té doby, co před dvěma lety nastoupil, se snaží uvést do funkce nové obory, které by měly být Manažerství ve zdravotnictví a Ekonomika ve zdravotnictví. A na základě toho upozadit ty naše obory.“

Stávka Miroslava Doležala překvapila. Prý jako manažer plní pouze přání německých majitelů školy, kteří chtějí, aby vydělávala, a proto plánují například rozšíření oborů.

Ke zpoždění výplat došlo

Jednatel školy také řekl, že žádost o schůzku se studenty nikdy neodmítl a doufá, že se celá situace vyřeší. Přiznal jediné pochybení, a to zpoždění výplat. Údajně se to už stalo, ale kantoři o tom dopředu věděli.

„Jsme malá instituce, takže někdy jsme ekonomicky stabilní, jindy to máme ekonomicky složitější. Ale doposud jsme všechny naše závazky vůči učitelům určitě dodrželi,“ komentoval Doležal.

V budově školy v Praze 4, kde na vstupních dveřích visí nápis „studentská stávka“, proběhla dnes také schůzka zástupců žáků přímo s jednatelem Miroslavem Doležalem.

Studenti mu vyčetli odvolání rektora Petra Kaňka, arogantní chování, to, že s nimi nemluví a také to, že jim neproplácí studentské pobyty.

Učitelé mu vytkli, že jim chodí pozdě výplaty nebo že chce na Literární akademii zřídit obory jako zdravotnický management. Všichni pak jednatele vyzvali k odstoupení z funkce, to ale Doležal odmítl.

Literární akademie v Praze funguje už 15 let. Školné studenty vyjde až na 60 tisíc ročně.

Budova Literární akademie Josefa Škvoreckého | Foto: Creative Commons (CC BY 3.0)

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme