Tuberkulóza v Česku ustupuje. Vakcíny jsou ale hůře dostupné

Dostupnost léků na tuberkulózu v České republice se zhoršila. Důvodem je paradoxně pokles počtu nemocných. Vloni se v ČR nemocí nakazilo 514 lidí, 22 lidí na ni zemřelo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuberkulóza

Tuberkulóza | Foto: Alexandr Glyadyelov

„Tím že jsme zrušili plošné očkování a nahradili jsme ho očkováním rizikových skupin, jsme se stali řekněme komerčně nezajímavým trhem pro výrobce,“ vysvětlil důvody, proč je vakcína těžko dostupná, hlavní hygienik Vladimír Valenta.

„Původní dovozce z Kodaně zrušil dovoz k nám, protože to pro něj není rentabilní," potvrdila Martina Vašáková z České pneumologické a ftizeologické společnosti.

V současné době lékaři očkují vakcínami z Polska. "Shodli jsme se, že je nám nejbližší. Má dobrý bezpečnostní profil,“ dodala Vašáková.

O tuberkulóze se bude na řadě míst mluvit i zítra, Světová zdravotnická organizace (WHO) totiž každoročně vyhlašuje 24. březen jako Světový den boje proti tuberkulóze.

„Tento den v roce 1882 oficiálně informoval Dr. Robert Koch vědeckou společnost o objevu bacilu tuberkulózy,“ píše se na stránkách WHO.

kov, Martin Houška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme