Odboráři v automobilkách hrozí stávkami. Kvůli lepším platům

23. březen 2015

Odboráři obou středočeských automobilek - kolínské TPCA a mladoboleslavské Škoda Auto - začínají tvrdě tlačit na vedení společností. V kolektivních smlouvách chtějí pro zaměstnance vyšší nárůst mezd než jsou zatím firmy ochotny dát. Nelíbí se jim ani takzvané konto pracovní doby.

Odboráři z kolínské automobilky TPCA jsou ve stávkové pohotovosti. Požadují navýšení platů pro zaměstnance a také úpravu některých příplatků před dalším kolem vyjednávání o kolektivní smlouvě. Další ze série pravidelných schůzek s vedením firmy mají plánovánou na úterní odpoledne.

Podle mluvčího továrny Radka Kňavy stávková pohotovost neznamená stávku. Výroba automobilky pokračuje zcela bez omezení.

Důvodem stávkové pohotovosti odborů je podle předsedy odborů Kovo při TCPA Iva Navalaného hlavně záměr firmy zavést takzvané konto pracovní doby, kvůli kterému by zaměstnanci museli chodit do práce podle potřeby v mimořádných směnách, například i o víkendech.Tím by se lidem údajně výrazně snížil pracovní komfort. Na podobný nástroj si nedávno stěžovaly také odbory ve druhé středočeské automobilce Škoda Auto.

Mnozí zaměstnanci Škodovky dokonce souhlasí s tím, že se letos vzdají růstu svého mzdového tarifu, pokud po nich firma nebude flexikonta požadovat. Kolínští odboráři chtějí spíš tuto "pracovní přizpůsobivost" zaplatit.

"My říkáme, že pokud chcete snižovat pracovní komfort lidem tím, že budou chodit do práce v nestandardní dny, nebo naopak budou doma, když se jim řekne, tak by to mělo být zaplaceno," řekl odborový předák TPCA Navalaný.

Boj o zvýšení platů

V obou automobilkách je vyjednávání o nové kolektivní smlouvě v plném proudu, komentovat je ale zatím nechtějí. V TPCA přišli odboráři s požadavkem navýšení platů zaměstnanců zhruba o 1340 korun, firma plánuje jejich růst o 500 korun. Ve hře je ale také možné zvýšení příplatků za noční a mimořádné směny nebo navýšení odstupného. Průměrná mzda v továrně se nyní u dělnických profesí pohybuje kolem 30 tisíc korun.

Kolektivní vyjednávání vrcholí také v mladoboleslavské Škodovce. Firma podle posledních informací nabídla růst mezd o 2,6 procenta, odbory ale chtějí zvýšit platy o 6,5 procenta. Průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích je tady přibližně 34 000 korun.

autor: Michal Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio