Podfinancované kultuře má pomoci nový zákon. Hotový má být na podzim

Už na podzim by měl být hotový návrh nového zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře. Zaznělo to na dnešním veřejném slyšení v Senátu, kterého se zúčastnili také zástupci příspěvkových organizací. Do veřejnoprávních institucí by se totiž mohly transformovat i současné příspěvkové organizace ministerstva kultury nebo krajů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo kultury

Ministerstvo kultury | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo kultury musí v nejbližší době vytvořit návrh věcného záměru tohoto zákona. Hotový by měl být v létě. Až bude věcný záměr schválený, může ministerstvo přistoupit k vytvoření samotného návrhu zákona.

Věcný záměr popíše, jak by měla kulturní veřejnoprávní instituce fungovat. Tento text ještě nebude obsahovat paragrafy. Náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová představila dosud nasbíraný materiál, ze kterého budou v přípravě nového zákona vycházet:

Přehrát

00:00 / 00:00

Už na podzim by měl být hotový návrh nového zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře

„Máme několik šanonů zápisů z jednotlivých pracovních skupin, které se konaly ve jménu veřejnoprávní instituce v kultuře. Máme zmapovanou transformaci v Evropě tak, jak i na dnešním semináři byla zmínka o některých zemích.“

„Čekáme na poslední analýzu, která mapuje právní a ekonomické prostředí příspěvkových organizací. A v neposlední řadě máme výstupy od příspěvkových organizací ministerstva kultury,“ dodala.

Tím, že bude moci příspěvková organizace změnit právní status na veřejnoprávní instituci, se jí umožní vícezdrojové financování. Ředitelé získají větší pravomoci a platy zaměstnanců nebudou záviset na tabulkách. Instituce také budou moci zakládat obchodní společnosti.

Pro divadla, muzea i galerie

Umělci si často stěžují, že kultura je v České republice podfinancována. Například platy herců nebo tanečníků bývají mnohdy nižší než průměrná mzda. Také s tím by tedy mohl nový zákon pomoci.

Kdo bude veřejnoprávní instituce řídit, stanoví nově jejich zakládací listina. „My tam zatím navrhujeme princip nejenom správní rady, která má řešit strategické otázky a konzultovat hlavní umělecké směřování a efekty v poskytování služeb, ale také dozorčí rady, kde si myslíme, že stoprocentní kontrolu nad financováním mají mít politici nebo jimi pověřené osoby,“ přiblížil ředitel Národního divadla v Praze Jan Burian.

Zákon by měl být vhodný pro více typů kulturních institucí. Na dnešním veřejném slyšení byli hlavně zástupci Asociace českých profesionálních divadel, o nutnosti vytvoření zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře ale dřív mluvil například i ředitel Národní galerie Jiří Fajt. K divadlům, muzeím a galeriím se přidávají také orchestry.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme