Vasil místní spasil. Ve své rodné obci je Vasil Bilak symbolem starých dobrých časů

23. březen 2015

Může být odhalený pomník bývalému komunistickému pohlavárovi trestným činem? Tento spor dnes řeší na Slovensku. Nedávno totiž v obci Krajná Bystrá postavili pomník rodákovi Vasilu Bilakovi.

Bývalému tajemníkovi Komunistické strany Československa chtěli místní vzdát hold. Jenomže pomník vzápětí poničili občanští aktivisti a celý případ vyšetřuje slovenská prokuratura.

Posuzuje, jestli je trestným činem poškození skulptury i její samotné vybudování. Je na Slovensku více podobných pomníků nebo soch spojených s komunistickým režimem? A jak se Slováci vyrovnávají se svou minulostí?

Nebýt slovenské veřejnoprávní televize, málokdo by se o pomníku komunistickému ideologovi, signatáři takzvaného zvacího dopisu v roce 1968, dozvěděl. Byla by to jen fetiš pro pár zatvrzelých komunistů a pro místní, kteří nedají na svého rodáka dopustit.

Noční výpad do Krajné Bystré

Jenomže moderátorka hlavní zpravodajské relace uvedla reportáž těmito slovy: „V Krajné Bystré, rodné obci Vasila Bilaka, si připomněli první výročí jeho smrti. Odhalili mu památník a příbuzní převzali čestné občanství in memoriam. Názory historiků na bývalého vysokého funkcionáře KSČ se různí."

A následovala ostýchavě vyvážená reportáž, ve které místní zavzpomínali na Bilaka jako strůjce vzkvétání zapadlé obce v severní části Nízkých Beskyd, pár kilometrů od dukelského průsmyku. Prostor dostal i šéf mimoparlamentních slovenských komunistů Jozef Hrdlička, který nad Bilakovým památníkem pronesl k srpnu 1968: „Internacionální pomoc byla nevyhnutelná, pokud jsme chtěli zachránit socialismus."

Vasil Biľak

Historik, který Bilaka popsal jako ultrakonzervativního soudruha, vyznění televizního příspěvku nezachránil. V řadě slovenských domácností se diváci podívali do kalendáře, jestli se opravdu píše rok 2015. Někteří z nich sedli k počítači a do televize napsali nespokojené emaily. Po odeznění reportáže se našel na Slovensku jediný člověk, který věděl, že musí konat.

Peter Kalmus z Košic se připravil na noční výpad do Krajné Bystré a zavolal kamarádovi, taktéž výtvarníkovi. Pomník aktivisté polili a přidali nápis Sviňa. Pak se u toho vyfotili a vydali se zpět domů do Košic. Fotky Kalmus okamžitě pověsil na sociální síť a veřejně se přiznal k tomu, co udělal. Dozvědělo se to tak skoro celé Slovensko.

„S tím, že naše akce získá tak velkou podporu, jsme nepočítali. Tím, že jsme to dali na sociální sítě a oznámili médiím, jsme se chtěli přiznat a vyvolat diskusi.“

Peter Kalmus je velmi citlivý na projevy nespravedlnosti. Na východě Slovenska byl v komunistických časech skoro osamocený ve svém životním stylu undergroundu. Podepsal Několik vět a organizoval sametovou revoluci. Vzdor proti Bilakovi byl pro něj samozřejmostí.

„Vasil Bilak pro mne představuje zločince. V době okupace mi bylo 15 let a moji vrstevníci byli tehdy brutálně zabíjeni.“

Vasil Bilak nebyl za zvací dopis nikdy potrestaný. Speciální prokuratura před lety rozhodla, že trestní stíhání přeruší, protože není možné sehnat důležité svědky z Česka. Možného trestu se Bilak nedočkal. Potrestání naopak hrozí Kalmusovi za poničení Bilakova památníku. On sám ale podal kvůli odhalení pomníku trestní oznámení.

Škola, kterou nechal pro obec Krajná Bystrá postavit Vasil Bilak a která dnes už nefunguje

„Byl jsem přesvědčen, že byla naplněna skutková podstata trestného činu podpory a propagace skupin směřujících k potlačení základních lidských práv a svobod. Jako občan Slovenské republiky jsem byl povinnen zamezit a nahlásit trestný čin a rozhodl jsem se konat. Tak jsme tam zajeli a polili jsme to.“

Bilak nám všechno nechal udělat

Proč místní odhalili pomník komunistickému ideologovi? „Měl dobrý vztah k naší rodné obci. Přispěl výstavbou příjezdové cesty do obce, obecního úřadu, kulturněsprávní budovy. Lidé to tak berou, že nezapomínal na rodnou obec a snažil se zde lidem pomoct. Nebyl tady lehký život,“ vysvětluje starosta Ján Štefanco.

Malá obec Krajná Bystrá žije nostalgií po minulosti. Dvě třetiny obyvatel tvoří Romové, práce tady není, škola ani školka dávno nefungují. Ve vesnici je jediný obchod a hospoda zároveň. Štamgasti s odhalením pomníku souhlasí. „Bilak nám všechno nechal udělat. Vodovod, silnici, školu, školku, kulturní dům.“

Vasil prostě místní spasil. Lidé na východě Slovenska jsou průbojní a zatrpklí zároveň. Žijí v komplexu, že na ně Bratislava nemyslí. Je to kraj chudý na pracovní příležitosti. Po revoluci skončily sociální jistoty. Továrny začaly propouštět, objevila se nezaměstnanost a kraluje dodnes.

Ve východoslovenské obci Krajná Bystrá postavili pomník rodákovi Vasilu Bilakovi, bývalému tajemníkovi Komunistické strany Československa

Lidé začali odcházet za prací do Česka, Rakouska. Proto nostalgicky vzpomínají na lepší časy. Z jejich pohledu lepší. A osud pomníku? Ten vyřešili Slováci po svém. Bustu někdo z betonové stěny vyrval a ukradl. I s nápisem Pravda zůstane pravdou. Tentokrát se k činu nikdo nepřihlásil.

Proti odhalení pomníku Vasilu Bilakovi se rázně postavil slovenský Ústav paměti národa. Jeho ředitel Ondrej Krajňák dokonce prohlásil, že považuje tuto iniciativu za stejně nebezpečnou jako pokusy neonacistů ospravedlnit nacistické zločiny.

Podle Krajňáka žádný kulturní dům, který dal Bilak místním postavit a za který ho rodáci chválí, nemůže ospravedlnit zločiny KSČ. „Považuji to za výsměch všem politickým vězňům, kteří v uplynulém období trpěli. Na Slovensku jich bylo 71 tisíc.“

autoři: pev , sch
Spustit audio