Česko bojuje právně i politicky o rezervní naftu uskladněnou v Německu

Česku hrozí, že přijde o nouzové zásoby nafty v Německu za více než miliardu korun. Je totiž uskladněná v německých zásobnících firmy Victoriagruppe. Společnost je v insolvenci a předběžný správce neuznal, že nafta patří Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) a ministr vnitra Milan Chovanec na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) a ministr vnitra Milan Chovanec na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu | Zdroj: ČTK

Problém české nafty uskladněné v německém Krailingu řešila Bezpečnostní rada státu. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD vysvětluje, jak bude stát o naftu bojovat:

„Vystupujeme tam jednak jako někdo, kdo si nepřeje, aby jeho majetek byl zahrnut do konkurzní podstaty, a jednak tam vystupujeme jako věřitel, který uplatňuje pohledávky vůči této německé společnosti, a využijeme všech právních prostředků,“ říká premiér a doplňuje:

„Přirozeně také využíváme politické komunikace, kterou máme s našimi německými sousedy, a na všech úrovních, kde teď budeme aktivní diplomaticky, tak toto téma bude permanentně zmiňováno jako něco, na čem má Česká republika velmi silný zájem.“

Spor o vlastnictví nafty začal poté, co bylo zahájeno insolvenční řízení s firmou Viktoriagruppe. Ta dluží na daních přibližně 350 milionů korun.

Předběžný insolvenční správce v lednu neuznal, že nafta patří českému státu, konkrétně Státnímu fondu hmotných rezerv.

Premiér Sobotka po jednání Bezpečnostní rady státu řekl, že strategické zásoby by měly být uskladněny na území republiky.

„Je to velké poučení pro budoucnost, aby tyto hmotné rezervy pokud možno byly skladovány v České republice, a pokud možno byly skladovány u firem, které kontroluje stát,“ poznamenal Sobotka.

Z českých skladů firmy Viktoriagruppe stát odvezl většinu nafty loni na podzim. Podnik měl totiž kvůli nezaplaceným daním obstavené účty.

Státní správa hmotných rezerv využívá pro skladování svých zásob služeb celkem asi šesti firem.

mta, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme