Vytříděné plasty většinou končí v Asii. A zpět se vrací jako trička nebo hračky.

24. březen 2015

Třídíte odpad? Pokud ano, možná vás bude zajímat, co se s ním děje dál. V obci Rychnovek nedaleko Jaroměře otevřeli novou linku na tříděný odpad. Během jediného roku tam při jednosměnném provozu dokáže 16 lidí vytřídit 4 000 tun plastů a dvojnásobné množství papíru. Jak jejich práce vypadá se s mikrofonem zašel podívat redaktor Václav Plecháček.

Češi každoročně vyprodukují víc než 5 tisíc tun komunálního odpadu, což je zhruba 500 kilogramů na každého z nás.

PET lahve se třídí podle barvy, tedy každá barva zvlášť, samostatně se recyklují i například kelímky od jogurtů, obaly od čistících prostředků nebo obaly od mléka.

"Denně do haly najede až pět vozidel plných plastového odpadu a každé přiveze zhruba 4,5 tuny určených ke třídění", říká Jiří Herold, ředitel firmy.

Po vysypání z automobilu se odpad dostane na unášecí dopravník. Tady se již dávají pryč plastové fólie, aby se v dalším průběhu zpracování nenamotávaly a nepřekážely na třídící lince.

V obci Rychnovek nedaleko Jaroměře otevřeli novou linku na tříděný odpad.

Jakým způsobem se pak vlastní odpad třídí?

Na třídící lince je celkem 16 shozů, na každou třídící komoditu jsou určeny dva. Zvlášť se třídí čiré PET láhve, zelené, modré, směs PET lahví, duté plasty, obaly od čistících prostředků, polystyren, tetra pak od nápojů a kelímky od jogortů.

Pod třídící linkou jsou již klece s roztříděným odpadem. Odtud se již surovina dostává opět na pásový dopravník a dál do lisu, kde vzniknou slisované balíky.

Ty se pak prodávají konečným zpracovatelům. Většinou končí v Asii. A zpět se vrací jako tričko nebo fleecová bunda. Nebo jako hračky.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio