Ekonomický vývoj Kuby závisí na Venezuele, říká politolog

24. březen 2015

Představitelé Evropské unie míří na Kubu. Jako první vysoký představitel EU tam zavítá unijní ministryně zahraničí Federica Mogheriniová. V květnu pak ostrovní zemi oficiálně navštíví Francois Hollande jako vůbec první francouzský prezident v dějinách.

Evropská unie už přes rok vyjednává s Kubou o uzavření oboustranné politické dohody.

„Návštěva vysoké představitelky Evropské unie směřuje k dalšímu vyjednávání o této dohodě. Dohoda sama může být důležitá právě třeba i pro kubánský disent a organizace zabývajícími se lidskými právy, protože jedno z těch očekávání je, že by dohoda měla zakotvovat principy obhajoby lidských práv. Očekávání je, že by to mohla být podobná podpora pro disidentské hnutí jako třeba v 70. letech v komunistických zemích,“ tvrdí Karel Kouba z Katedry politologie Univerzity v Hradci Králové.

Kuba podle něj prochází ekonomickými reformami, které ale nejsou dostatečné pro nastartování ekonomiky:

„To, co teď nejvíce ohrožuje Kubu, je vývoj událostí ve Venezuele, protože Venezuela je největším obchodním partnerem Kuby. Vypadá to, že současná socialistická vláda ve Venezuele má velké domácí, ekonomické a politické problémy. To by se potom mohlo promítnout právě do podpory venezuelského režimu tomu kubánskému,“ myslí si politolog.

Jak Karel Kouba dodává, v mezinárodním kontextu Kuba hledá další partnery, aby nebyla závislá na pouze na Venezuele. A co se bude ekonomicky dít na Kubě, je do značné míry určeno právě venezuelským vývojem.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio