Filmové klenoty přestanou stárnout, stěhují se do nového archivu

Rozsáhlé depozitáře Národního filmového archivu se přestěhují. Podmínky v novém archivu v Hradištku u Prahy mají přirozené rozklady filmových materiálů zpomalit, nebo dokonce úplně zastavit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní filmový archiv (ilustr. foto)

Národní filmový archiv (ilustr. foto) | Foto: Národní filmový archiv

Do nového filmového archivu se přestěhují opravdové filmové lahůdky. Například film Poslušně hlásím s Rudolfem Hrušínským v roli Švejka.

Uchovají tam i dokumenty Zikmunda a Hanzelky, filmy Karla Zemana nebo, jak píše Mladá fronta Dnes, i záznam justičního procesu s Miladou Horákovou.

Národní filmový archiv chce vybudováním nového místa zastavit stárnutí vzácných českých filmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé filmy se přestěhují do nového archivu. V Ranním interview Radiožurnálu o něm mluví generální ředitel NFA Michal Bregan

„Nový depozitář je důležitý proto, aby se filmy uchovaly pokud možno v nezměněné podobě tak, jak byly kdysi uváděny. Vždycky se budeme vracet k filmovým materiálům, i když je dnes kinematografie komplet digitální,“ vysvětluje v Ranním interview Radiožurnálu generální ředitel Národního filmového archivu Michal Bregan.

V novém depozitáři bude:
- 100 milionů metrů filmu,
- 45 000 rozmnož. materiálů a 15 000 kopií,
- písemnosti, plakáty, skleněné fotogr. negativy,
- teplota minus 5 stupňů, relativní vzdušná vlhkost 35 %.

Stavba, která se dnes začne stavět, by měla být dokončena za 11 měsíců. Stát by měla 116 milionů korun.

„Bude to architektura, žádná krabice u dálnice. Architekt Martin Kotík nakreslil stavbu, která vypadá velmi kultivovaně. Jinak je to jednoduchá budova, která je hlavně podřízená funkci, kterou má plnit. Nejsou tam žádné zbytečnosti, ale bude funkčně velmi dobře uspořádaná,“ slibuje Bregan.

Stěhování filmů bude ale trvat 10 let. Každé filmové dílo si totiž musí projít speciální aklimatizační komorou.

Cesta do pravěku, fotografie z filmu | Foto: Muzeum Karla Zemana

„V tomto depozitáři budou primárně uloženy barevné a rozmnožovací materiály, ze kterých je dále možné vyrábět digitální nosiče. Podmínky budou kolem minus pěti stupňů Celsia a relativně vzdušná vlhkost. Budou vlastně v suchu a mrazu, což jim garantuje to, že se přirozené rozklady zpomalí nebo dokonce úplně zastaví,“ dodává generální ředitel.

Teď jsou filmy uložené v Národním filmovém archivu, který patří k nejstarším a nejdůležitějším na světě. Byl založený v roce 1943 a pečuje o víc než 150 milionů metrů filmu, 600 tisíc fotografií, 30 tisíc plakátů a 100 tisíc propagačních materiálů.

Marcela Hálová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme