Europoslanec Poche: Evropa musí vítat všechny investice, nejen ty čínské

24. březen 2015

Čína začíná více investovat a kupuje firmy, které evropské země považovaly za své rodinné stříbro, nejnověji se to týká italského výrobce pneumatik Pirelli, čínského majitele má už delší dobu například i automobilka Volvo. Je podobný zájem Číňanů o Evropu nadějí nebo hrozbou?

„Čína investuje v Evropě stále více, ale z pohledu celkového objemu je to stále malá část,“ uvedla v našem vysílání analytička Asociace pro mezinárodní otázky Alice Rezková.

Ta potvrdila, že od roku 2012 investiční aktivita Číny významně vzrostla, a snaží se pronikat na nové trhy, tedy i do Evropy.

„Čínští investoři se zaměřují na firmy, které jsou lídry ve svém odvětví, pomohou jim upevnit svou pozici na domácím trhu, a získat odbytiště pro vlastní výrobky,“ vysvětlila analytička.

Je ale také pravdou, že čínské plány jsou leckdy smělé, jen zlomek z avizovaných akvizic se realizuje. „Mnoho projektů je také utopických, mnoho se nastartuje, ale pak se nedotáhnou do konce.“

I do Česka přicházejí v poslední době čínské investice s vyšší přidanou hodnotou. „Je zde celá řada obchodů, které proběhly, a celá řada se jich plánuje,“ řekla Rezková.

Prospěšnost tržních vztahů Evropy s asijským obrem je spíše vzájemná, soudí analytička. „Každá ze stran si v obchodní spolupráci najde to své, a každá má jiné motivace.“

„Hlavní motivace pro Čínu je strategická a růstová, hledání nových pozic, zatímco pro evropské partnery je spíše ekonomická, profitová,“ shrnula Alice Rezková.

Zájem Číny je čistě tržní, tvrdí europoslanec

„Pro Čínu není možné vše investovat ve Spojených státech amerických,“ všímá si europoslanec za ČSSD a člen dozorčí rady Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Miroslav Poche.

Podle něj je pozice Číny v Asii obecně silná, a proto se její investice zaměřují spíše na Evropu.

Investice jsou vedeny čistě tržním zájmem, tvrdí Poche. „Čína méně reguluje chování svých ekonomických subjektů. Jde zde o čistě ekonomické cíle, neviděl bych v tom politický podtext.“

Nejsilnější asijská ekonomika se velmi orientuje na to, aby se její surovinový a čistě výrobní průmysl měnil ve vysoce specializovaný, popsal motivaci čínských investorů europoslanec.

I proto Čína potřebuje evropské technologie, které sama nemá, a proto je nutné, aby zde investovala, pokračoval člen dozorčí rady.

„Evropa musí vítat v současné době ekonomické krize každou investici, nejenom čínskou,“ konstatoval Miroslav Poche.

autoři: oci , bum
Spustit audio