Stát chce zavést registr smluv. Povinnost by se týkala i úřadů

Vláda se chystá definitivně rozhodnout o podobě zákona o centrálním registru smluv. Zástupci ministerstva financí dnes zopakovali svůj postoj – vicepremiér a šéf resortu Andrej Babiš (ANO) prosazuje povinnost zveřejnit i dříve uzavřené smlouvy. Opatření má zprůhlednit hospodaření s veřejnými penězi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřední spisy (ilustrační foto)

Úřední spisy (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

Na principech zákona o registru smluv se už dříve shodli šéfové tří vládních stran na koaliční radě. Zítra dohodnou detaily.

Podle návrhu budou muset úřady, ale i státní krajské a obecní firmy od příštího roku zveřejňovat na internetu smlouvy v hodnotě nad 50 tisíc korun. V opačném případě by následovaly sankce.

Babiš je přesvědčen, že povinnost by se měla vztahovat na všechny platné smlouvy, nejen na ty nově uzavřené:

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu zákona o registru smluv mluvil první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht

„Pokud se má registr smluv týkat jenom smluv, které mají být platné a účinné od 1. ledna 2016, tak pro mě to skutečně nemá velký smysl. Myslíme si, že je potřeba zveřejnit všechny smlouvy.“

„Tam nejde o účinnost smlouvy, ale o fakt, že ji musí zveřejnit. Tam navrhujeme, aby to bylo pod pokutou, když to daný subjekt nezveřejní. Pro mě se to týká hlavně ministerstev a státních institucí, to znamená toho rozpočtu. Nemluvím o obcích, městech a dalších institucích,“ dodal Babiš.

Pro zveřejňování je i KDU-ČSL. „Stoprocentně to bude platit pro všechny nové smlouvy a pro všechny dodatky ke stávajícím smlouvám,“ potvrdil místopředseda Marian Jurečka.

Některé instituce už smlouvy zveřejňují

„Hnutí ANO předloží přesnou formulaci toho, jak by to znělo pro smlouvy, které byly uzavřeny již dříve, ale myslíme si, jak ta debata nakonec vyplynula, že i toto jsme schopni do toho zákona v rámci pozměňovacího návrhu ve druhém čtení vložit,“ upozornil.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD už na začátku března vyzval ministerstva, aby začala publikovat všechny nově uzavřené smlouvy nad 50 tisíc korun a na přijetí zákona o registru ani nečekala.

Na výši případných sankcí se politici zatím neshodli. A debatuje se i o dalších „technických“ bodech návrhu.

„V tuto chvíli jsou ještě nějaké věcné diskuze nad tím, kde se budou smlouvy zveřejňovat, jestli to bude na ministerstvu vnitra, nebo na ministerstvu pro místní rozvoj,“ přiblížil první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme