V pavilonu na EXPO 2015 v Miláně roste typický český les

Český pavilon na EXPO 2015 v Miláně už zabydlují jednotlivé expozice. Rodí se tam i futuristická Laboratoř ticha, která zavede návštěvníky do typického českého lesa. Tvoří ho živá příroda ve spojení s multimediální technikou. Český pavilon je v přípravě na EXPO nejdál ze všech. Architekti už si museli například poradit s tím, že organizátoři výstavy ještě nerozvedli vodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř ticha pro EXPO 2015

Laboratoř ticha pro EXPO 2015 | Foto: Full CapaCity

Český les v pavilonu poroste v nepravidelném květníku na ploše asi 12 metrů čtverečních. „Laboratoř ticha“ zatím chrání fólie před prachem, který by se do ní mohl dostat z rozestavěných částí.

Technici musí nad rostliny předpěstované v pražské botanické zahradě na Albertově instalovat světla i další zařízení, aby mohly v umělém prostředí více než půl roku žít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozestavěný český pavilon v Milánu navštívil Jaroslav Skalický

V noci nad nimi budou svítit zářivky imitující sluneční světlo, přes den budou naopak rostliny „spát“ pod LED svítidly.

„Den ode dne se to mění. Jsou rozdíly oproti původnímu projektu, o kterých jsme třeba nevěděli, takže se musí hodně improvizovat, přizpůsobovat tomu, jak je to na místě, ale zároveň tak, aby to všechno fungovalo,“ popsal proces stavby pavilonu autor projektu Jan Tůma.

Rostliny zatím podle něj ideální podmínky nemají. Pavilon totiž není připojen například na vzduchotechniku a přívod vody.

„Byla přistavěna cisterna a momentálně je situace vyřešena čerpadlem, takže rostlinky dostávají závlahu,“ řekla zahradnice a spoluautorka projektu Pavlína Dvořáková.

V pavilonu už vysadili i konvalinky, které by podle ní měly kvést ještě několik týdnů a pak během sezony ještě jednou.

Vizualizace pavilonu České republiky pro EXPO 2015 | Foto: CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS

Architekt Pavel Hrůza z kanceláře Chybík+Kryštof, která je autorem českého pavilonu, vidí jeho přidanou hodnotu ve venkovní ploše. Právě prostor s bazénem a místem pro odpočinek může podle něj český pavilon odlišit od ostatních, které vznikaly s větším rozpočtem.

„Stihnout se to musí a vypadat to nakonec určitě bude dobře. Už teď se to hezky vylouplo. Poté, co už v interiéru ani moc nejsou lešení, tak prostor najednou dostal své proporce a myslím, že je moc krásný,“ shrnul.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme