V německém Halternu hoří stovky svíček, v letadle zahynula téměř celá jedna třída

Lidé v německém Halternu se učí žít s tím, jaké to je, když vám tragédie z ničeho nic vezme ne jednoho blízkého člověka, ale hned 18. Při letecké katastrofě nad jižní Francií totiž zahynulo 16 žáků halternského gymnázia a spolu s nimi i dva jejich učitelé. Zahynuli na cestě z výměnného pobytu ve Španělsku. Haltern, malé město na západě Německa, je stále v šoku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v německém Halternu zapálili stovky svíček na památku školáků, kteří zahynuli při letecké katastrofě ve Francii

Lidé v německém Halternu zapálili stovky svíček na památku školáků, kteří zahynuli při letecké katastrofě ve Francii | Zdroj: Reuters

Lidé budovu místního gymnázia v Halternu spontánně proměnili v improvizovaný památník obětem neštěstí. Stovky jich tam přišly zapálit svíčky na památku mrtvých studentů a učitelů.

Dopoledne už byl před školou klid, na místě zůstaly jen desítky kamer. Jak říká jedna z policistek, se studenty jsou teď ve škole psychologové. Dnes se ve škole neučí, všichni studenti i učitelé se společně sešli ve školní aule.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německý Haltern si připomíná 16 žáků místního gymnázia, kteří zahynuli při katastrofě letadla ve Francii. Natáčel tam Ondřej Houska

Se studenty jsou ve škole i kněží, pokud by jejich pomoci bylo potřeba. Studenti neskrývají, že vyrovnat se s tím, co se stalo, nebude lehké.

Šestnáctiletý Marius měl mezi mrtvými studenty blízké kamarády, které vídal každý den. Ví, že se s jejich ztrátou musí naučit žít, jednoduché to ale není.

Mariusova matka Brigitte stále nechce věřit, že se něco takového mohlo stát právě Halternu, idylickému městečku na břehu malebného jezera.

Člověk si podle ní už ta nějak zvykl na zprávy o leteckých katastrofách z různých koutů světa. „To, že podobná tragédie může zasáhnout kohokoliv třeba i uprostřed Evropy, je strašné,“ říká.

ONLINE: Na jihu Francie pokračuje pátrání po obětech havárie Airbusu A320

Číst článek

Její syn se nedávno vrátil z jazykového kurzu ve Francii. Měl tedy štěstí oproti spolužákům, kteří už z výměnného pobytu ve Španělsku nepřijedou.

Brigitte si přeje, aby rozsáhlá síť výměnných pobytů na místním gymnáziu nepřestala. Ale dodává, že plně chápe ty rodiče, kteří už své děti pod vlivem tragédie nechtějí nikdy pustit do letadla.

Šéf Lufthansy ujišťuje, že zřícené letadlo bylo ve výborném technickém stavu

Číst článek

Tragédie letadla Germanwings zasáhla německé město Haltern. K tamní škole, na kterou chodilo celkem 18 obětí katastrofy, lidé nosí svíčky | Foto: Ondřej Houska

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme