Sledovali jsme ONLINE: Pátrání po obětech z airbusu pokračuje, na místo dorazili i státníci

Ve Francii pokračují záchranné práce v oblasti, kde se zřítil Airbus A320, který letěl z Barcelony a Düsseldorfu. Nikdo ze 150 cestujících nepřežil. Už včera se podařilo najít první černou skříňku. Podle úřadů je poškozená, ale dá se analyzovat. Na místo dnes dorazili první příbuzní obětí a také státníci ze tří zemí, německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a španělský premiér Mariano Rajoy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a španělský premiér Mariano Rajoy uctili oběti leteckého neštěstí ve francouzských Alpách

Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a španělský premiér Mariano Rajoy uctili oběti leteckého neštěstí ve francouzských Alpách | Zdroj: Reuters

Záchranné týmy se v této fázi operace soustřeďují především na nalezení těl cestujících. Pátrání znesnadňuje náročný terén, letadlo totiž dopadlo do špatně přístupné oblasti.

„Trosky jsou rozptýlené na asi 4 hektarech v různých nadmořských výškách. Vzdálenost mezi místem nárazu a konečným dopadem má přes půl kilometru. Údolí jsou tu hluboká 60 metrů a to nejširší má 300 metrů,“ popsal složitý horský terén šéf hasičského záchranného týmu Frederic Petitjean.

Záchranáře tak dopravují na místo neštěstí vrtulníky. Ty by měly během dne vzlétnout také s rodinnými příslušníky, kteří budou mít možnost se z výšky podívat na místo tragédie.

Centrum si záchranné složky zbudovaly ve městečku Seyne les Alpes, které leží asi 7 kilometrů od místa neštěstí. Tam už dorazili také první blízcí obětí. Radnice jim zajistila ubytování, zřídila kapli a na místě je také tým lidí, kteří se o pozůstalé postarají.

Blízko místa neštěstí se dnes sešli také státníci ze tří zemí, které tragédie zasáhla nejvíc. Hold obětem vzdala německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a španělský premiér Mariano Rajoy.


Týmy expertů dnes také začaly zkoumat první černou skříňku, kterou se podařilo najít. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve řekl, že je poškozená. Informace o tom, co se na palubě letadla vlastně stalo, by podle minstra přesto měla nést a odborníci by je prý měli být schopni přečíst.

Černá skříňka nahrává komunikaci v pilotní kabině a letové údaje | Foto: ČTK

O příčinách pádu se zatím spíš spekuluje, a to hlavně na základě toho, co médiím řekli lidé z francouzského ředitelství pro civilní letectví a ze společnosti Germanwings. Ví se, že letadlo začalo prudce klesat krátce poté, co se dostalo na svou letovou výšku do 12 kilometrů. Experti se zatím přiklánějí k názoru, že nehodu zavinila technická závada.

Šéf Lufthansy ujišťuje, že zřícené letadlo bylo ve výborném technickém stavu

Číst článek

Vyšetřování havárie vedou francouzské složky, na pomoc jim ale přijeli také kolegové z Německa a Španělska. Pomáhají také týmy aerolinek Lufthansa i výrobce zříceného letadla, společnost Airbus.

V německém Halternu hoří stovky svíček, v letadle zahynula téměř celá jedna třída

Číst článek

Většinu obětí tvoří Němci a Španělé. Při neštěstí ale zemřeli i občané Velké Británie, USA, Belgie, Mexika, Venezuely, Austrálie a dalších států. Přesnou skladbu pasažérů aerolinky ještě nepotvrdily.

Manažer Germanwings Thomas Winkelmann dnes uvedl, že společnost stále hledá kontakt na 27 pozůstalých obětí. U některých obětí se podle něj stále nedaří zjistit národnost, hlavně kvůli jejich dvojímu občanství.

Jisté je, že v letadle sedělo 16 žáků gymnázia v německém Halternu, které doprovázeli dva učitelé. Také düsseldorfská opera potvrdila, že na palubě byl pěvec Oleg Bryjak, který se vracel z hostování v barcelonské opeře. O život přišla i německá kontraaltistka Maria Radnerová, která cestovala s manželem a malým dítětem.

Winklemann dnes také řekl, že šok mezi zaměstnanci Germanwings je velký, a proto část letů společnosti vypravují jiné aerolinie jako projev solidarity. Germanwings zítra vypraví pro pozůstalé zvláštní lety z Düsseldorfu a Barcelony k místu neštěstí.

Germanwings jsou dceřinou společností německé Lufthansy. Ve své flotile mají asi 85 letadel a zaměstnávají přes 2000 lidí. Ročně společnost přepraví 16 milionů cestujících. Létá do 87 destinací po celém světě – od roku 2003 také do Prahy. Žádné její letadlo v minulosti nehavarovalo.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme