BBC propustila moderátora Jeremyho Clarksona, Top Gear se bude vysílat dál

Britská BBC neprodlouží smlouvu moderátorovi pořadu Top Gear Jeremymu Clarksonovi. Oznámil to generální ředitel společnosti Tony Hall. Řekl, že chování Jeremyho Clarksona překročilo hranici. Populární moderátor slovně i fyzicky napadl producenta pořadu kvůli večeři. Top Gear, který Clarkson uváděl, se bude vysílat dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O osudu Jeremyho Clarksona v britské BBC se možná rozhodne příští týden

O osudu Jeremyho Clarksona v britské BBC se možná rozhodne příští týden | Zdroj: Reuters

Generální ředitel BBC Tony Hall dnes Jeremymu Clarksonovi poděkoval za dlouholetou práci na mimořádně úspěšném motoristickém pořadu, který BBC přináší miliony liber.

Současně ale zdůraznil, že chování, jaké moderátor při svém posledním excesu předvedl, korporace nemohla tolerovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britská BBC neprodlouží smlouvu slavnému moderátorovi pořadu Top Gear Jeremymu Clarksonovi. Jeho chování prý překročilo hranici

Interní vyšetřování nedávného incidentu v luxusním hotelu v Yorkshiru mělo prokázat, že Jeremy Clarkson produkčního pořadu Top Gear Oisina Tymona, s nímž spolupracoval 10 let, skutečně napadal. Nejdříve 20 minut slovně a pak na něj prý po dobu 30 vteřin útočil i fyzicky.

Clarksonovi vadilo, že v hotelu po celodenním natáčení už nedostal steak a hranolky, protože kuchyně už byla zavřená.

Top Gear se bude vysílat i nadále, zrušení populárního a výdělečného pořadu si v Británii nikdo neuměl představit. Je ale otázkou, koho přemluví šéfové BBC na krajně nevděčnou roli nástupce Jeremyho Clarksona.

Top Gear je jedním z nejcennějších prvků duševního vlastnictví BBC. Komerční větvi BBC Worldwide vydělal na 150 milionů liber. Týdně ho na celém světě vidí 350 milionů lidí.

Podle deníku Daily Telegraphu je kandidátem číslo jedna moderátor ranního vysílání Radio 2 Chris Evans, což je velký motoristický fanoušek a majitel jedné z nejlepších soukromých sbírek starých aut v Británii (má třeba Ferrari 250 GTO z roku 1963). Evans se ale prý zatím moc nadšeně netváří.

Otázkou je, co bude s dalšími populárními tvářemi Top Gearu, Jamesem Mayem a Richardem Hammondem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle londýnské novinářky Anastázie Harris měl spor BBC s Jeremym Clarksonem hlubší kořeny, jeho kolegové bez něj nechtějí s pořadem pokračovat

Šarvátka Clarksona s producentem pořadu Top Gear nebyla přitom prvním přešlapem prostořekého moderátora. Před rokem vzbudil pohoršení, když v jednom z neodvysílaných záběrů Top Gearu použil v dětském rozpočítávadle rasistický výraz označující osobu tmavé barvy pleti.

Velké emoce vyvolal také moderátorův výrok, že „japonská auta jsou jako lidé s výrůstky na tvářích“. Expremiéra Gordona Browna zase moderátor označil za „jednookého skotského idiota“.

'Drahé rozhodnutí', hodnotí média vyhazov Clarksona z Top Gearu

Číst článek

V minulosti Clarkson také zavtipkoval na adresu řidičů kamionů, že vraždí prostitutky, a žádal, aby stávkující dělníci byli zastřeleni.

Jeremy Clarkson má fanoušky po celém světě. Téměř 450 tisíc jich podepsalo petici proti jeho odvolání z pořadu Top Gear. Objevily se také informace, že o Clarksonovy služby budou velmi stát rivalové z ITV i Channel4.

Jiří Hošek, Simona Bartošová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme