Ukrajinský gubernátor Kolomojskij končí ve funkci. Na tlak prezidenta

Boj mezi ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a oligarchou Igorem Kolomojským pokračuje. Prezident donutil Kolomojského, aby odstoupil z funkce dněpropetrovského gubernátora. Příčinou je konflikt o kontrolu energetického sektoru na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskyj

Ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskyj | Zdroj: Reuters

„Společně jsme udělali mnoho pro jednotu, územní celistvost a obranu Ukrajiny. Mír a stabilita jsou nejdůležitější.“

S těmito slovy podepsal prezident Petro Porošenko demisi dněpropetrovského gubernátora a jednoho z nejvlivnějších politiků a podnikatelů v zemi.

Igor Kolomojskij popudil prezidenta tím, že minulý týden nechal obsadit sídla společností Ukrtransnafta a Ukrnafta svými ozbrojenci a naznačil, že by mohl podpořit proruské separatisty na východě země.

Dněpropetrovský oligarcha se po loňské revoluci přidal na stranu nové vlády a financoval oddíly bojující proti povstalcům.

Petro Porošenko upozornil, že na Ukrajině nebudou působit žádné soukromé armády, a pokusil se vrátit státu kontrolu nad strategickými společnostmi, které mají na starosti dopravu ropy na Ukrajině.

Kolomojskij na sobotu svolal v Dněpropetrovsku demonstraci na svoji podporu.

Martin Dorazín, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme