'Drahé rozhodnutí', hodnotí média vyhazov Clarksona z Top Gearu

Vedení britské stanice BBC dnes oznámilo verdikt nad moderátorem Top Gearu Jeremy Clarksonem - neprodlouží mu smlouvu. Případ populárního a kontroverzního moderátora automobilové show stojí už teď BBC velké peníze. A zřejmě přijde doslova o "trojici slepiček, snášejících zlatá vejce". Kolegové Clarksona, James May a Richard Hammond, totiž bez něj odmítli dál pracovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeremy Clarkson se stal hvězdou BBC. Teď mu však hrozí vyhazov

Jeremy Clarkson se stal hvězdou BBC. Teď mu však hrozí vyhazov | Foto: Tony Harrison, CC BY 2.0

Motoristický pořad Top Gear sledují lidé ve 170 zemích světa. Je to jeden z nejcennějších prvků duševního vlastnictví BBC. Týdně ho na celém světě vidí 350 milionů lidí. Jen samotná značka má údajně hodnotu bezmála dvou miliard korun.

Show Top Gear ročně vydělá 50 milionů liber (v přepočtu téměř 2 miliardy korun). Tomu odpovídalo i postavení Jeremyho Clarksona. Show moderoval od roku 2002 a byl nejlépe placeným zaměstnancem BBC.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolik peněz přináší Top Gear stanici BBC a jaké ekonomické dopady by mohl mít vyhazov moderátora Clarksona, přiblížila Jitka Hanžlová

Ovšem zisky nejdou jen z prodeje samotného pořadu. Značka Top Gear se prosadila všude. Zmíněných 170 zemí dělá z Top Gearu nejúspěšnější non-fiction televizní pořad historie. Se zápisem v Guinnessově knize rekordů.

Vlastní verzi vedle vysílání britského originálu stojí za to vyrábět Australanům, Jihokorejcům, Francouzům, Číňanům, Rusům a Američanům. V době upadajících tištěných médií pod značkou Top Gear vychází časopis s celosvětovým prodaným nákladem přes milion 700 tisíc kusů, v Británii je nejprodávanějším motoristickým titulem.

Kromě toho například Amazon pod značkou Top Gear nabízí přes 22 tisíc produktů. A samostatnou kapitolou je spanilá jízda tria moderátorů po světě s živým představením. Lístky na show ve sportovních halách se prodávaly po desetitisících. A třeba loni v australském Sydney vyprodali festival pro 50 tisíc lidí.

BBC propustila moderátora Jeremyho Clarksona, Top Gear se bude vysílat dál

Číst článek

Taková představení se ale teď musela zrušit. Naposledy v Norsku. Byla to čtyři představení, na která se prodalo 18 tisíc lístků. Za vstupenky přitom norští fandové zaplatili od 1700 do 3800 korun za kus.

To ovšem není to nejdražší riziko, se kterým se bude muset BBC vyrovnat. Podle deníku The Guardian reálně hrozí smluvní pokuta v řádu desítek milionů korun za nedodání dalších dílů motoristické show zahraničním televizím. A stále častěji se objevují spekulace, že moderátory Top Gearu chtějí přetáhnout konkurenční televize.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme