Dění v Úsvitu, to je výsměch lidu. Tomio Okamura by měl odstoupit, tvrdí Jiří Štětina

Začátkem února mluvil předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura ve Dvaceti minutách Radiožurnálu o zradě poslanců a padala slova jako puč. Odmítal však, že by se Úsvit rozpadal. Nyní se ukazuje, že hnutí dluží miliony korun. Jsme svědky tunelování tohoto politického subjektu?

Tomio Okamura byl navíc vyloučen z poslaneckého klubu. Poslanec hnutí Jiří Štětina považuje za hlavní důvody vyloučení předsedy Úsvitu mediální výstupy. „Nazýval nás pučisty, což je urážlivé,“ tvrdí v rozhovoru s Karolínou Koubovou. Tomio Okamura také podle něj nekontroloval účetnictví hnutí a odmítal s poslanci komunikovat.

Jiří Štětina je předsedou kontrolní komise, která se zabývala hospodařením Úsvitu. „Je potřeba vyšetřit, kam finance šly,“ tvrdí a současně odmítá své možné napojení na Víta Bártu.

V minulosti kandidoval za Věci veřejné a podle tvrzení Tomia Okamury jdou peníze z hnutí Úsvit do firmy Celsianus, kterou vlastní Josef Pisak navázaný na Víta Bártu, někdejšího předsedu Věcí veřejných.

Jiří Štětina však odmítá potvrdit, zda Vít Bárta ovlivňuje dění v hnutí Úsvit. „Víta Bártu považuji za slušného člověka,“ zdůrazňuje a připomíná, že ztenčování poslaneckého klubu Úsvitu považuje za vyvrcholení událostí, o kterých se v tomto politickém subjektu diskutovalo už na přelomu roku. „Je to věc stanov a možnost rozšíření počtu členů. A pak neprůhledné financování. Hnutí neuhradilo několik milionů za volební kampaň,“ uvádí hlavní důvody rozkolu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.