České potraviny by na trh v USA mohla 'dovézt' smlouva o volném obchodu

Ve Spojených státech v těchto dnech hledá nová odbytiště pro české potraviny mise vedená ministrem zemědělství Marianem Jurečkou. Česko v tuto chvíli více zboží dováží, Jurečka ale věří, že se export českých firem může postupem času podařit zvýšit. Cestu ke stovkám milionů potenciálních zákazníků by měla pomoci otevřít i dohoda o volném obchodu, kterou se snaží dojednat Spojené státy a Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: stock exchange

V malém pivovaru v Richmondu ve Virginii stoupá pára z kotlů, ve kterých se vaří mok nejrůznějších příchutí.

Mladí zakladatelé značky Hardywood Park Erick McKay a Patrick Murtaugh provádějí útrobami podniku českého ministra zemědělství Mariana Jurečku i jeho podnikatelský doprovod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se prosadit na trhu za Atlantickým oceánem? Českým podnikům by měla pomoci i dojednávaná smlouva o volném obchodu mezi EU a USA

Z nápadu, který si dva přátelé před deseti lety vysnili na opačném konci světa, je dnes realita, ve Virginii dokonce velmi úspěšná. A i když české pivo je tu také značkou, právě pro něj Jurečka vidí při rozšiřování příležitostí pro české podniky další prostor.

„Jsou věci, kde jsme tradičně celosvětově vnímaní jako číslo jedna, a to je pivo a vše, co se točí kolem něj. Takže tady je prostor pro komodity, jako je chmel, ale i ječmen, jehož potenciál exportu zatím nevyužíváme, na kterých bychom také měli více zapracovat,“ řekl ministr.

Marian Jurečka je přesvědčený, že uplatnění v Americe mohou najít i výrobci masných, mléčných produktů či cereálií.

Transatlantické obchodní a investiční partnerství

České firmy loni vyvezly do Spojených států zemědělské a potravinářské zboží za zhruba 800 milionů korun. Oproti předchozímu roku je to sice téměř o pětinu více, dovoz ale dál podstatně převažuje.

Dohoda TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) je navrhovaná smlouva o volném obchodu mezi USA a EU. Má být obdobou již existující Dohody o pacifickém partnerství, kterou má USA s asijskými zeměmi. Jednat se o TTIP začalo už v roce 2013 a její finální znění je očekáváno letos. Pro ekonomiku obou stran by měla znamenat přínos. Kritici se ale obávají posílení pozice nadnárodních korporací, omezení pravomocí členských států a tím i demokracie jako takové. Proto proti TTIP vznikla petiční iniciativa STOP TTIP, kterou podepsalo již přes 1,25 milionu obyvatel EU.

Pomoci českým podnikům prorazit na americkém trhu by měla i dojednávaná smlouva o mezi Evropskou unií a Spojenými státy o obchodu a investicích, pro kterou se vžila zkratka TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

„Zemědělské a potravinářské firmy budou patřit k podnikům, které dohodou získají nejvíce,“ je přesvědčen náměstek amerického ministerstva obchodu Mathew Murray.

„Za prvé: dohoda sníží celní tarify, což by mohla být obrovská výhoda hlavně pro malé české a na druhé straně i menší americké firmy, které se snaží obchodovat na opačném břehu Atlantického oceánu,“ soudí náměstek Mathew Murray a dodává:

„Ještě zajímavější je ale to, co můžeme provést s náklady, které firmám vznikají kvůli hned dvěma sadám regulací pro stejný výrobek. Jedním z cílů dohody je sblížit americké a evropské regulační směrnice, z čehož by znovu mohly těžit zemědělské podniky a malé firmy.“

Kritici varují před nekvalitními výrobky

Jenže právě obavy o dopad na standardy potravin jsou jednou z brzd dohody, která by vytvořila historicky největší zónu volného obchodu a přinesla stovky miliard ekonomice.

Kritici varují, že Evropská unie je mnohem přísnější než Spojené státy, například co se týče geneticky modifikovaných plodin, používání pesticidů a potravinářských přísad.

Dohoda by podle nich mohla otevřít dveře do Evropy levnějším výrobkům s nižší kvalitou a také umožnit potravinářským gigantům tlačit na vlády, aby upustily od přísné legislativy.

Ministr Jurečka: Smlouva je vzkazem Rusku

Mnozí pozorovatelé mají za to, že nejen proto je TTIP během na dlouhou trať. Vládní představitelé nicméně ujišťují o opaku.

„Podobná jednání jsou vždy dlouhá a komplikovaná a je to přirozené, protože musejí dostat prostor všechny strany: podniky, občané i vlády. Já jsem optimista, posunujeme se kupředu a věřím, že se dohodneme a smlouva pomůže vytvořit nová pracovní místa i rozpohybovat ekonomiku,“ věří náměstek amerického ministerstva obchodu Mathew Murray.

Optimistický je i ministr zemědělství Marian Jurečka, který zdůrazňuje i vzkaz ve směru například k Rusku.

„Obě dvě strany mají vůli jednání velice rychle směřovat k finální dohodě, protože je klíčová pro obě dvě strany Atlantiku, a i geopolitický vzkaz například vůči Rusku by byl také velice výrazný,“ uzavírá Jurečka.

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme